Užice: Oskrnavljeni spomenici Jehlički i bataljonu 1.300 kaplara 1Oskrnavljeni spomenici u Užicu Foto: Uziceoglasnatabla.com

Spomenik posvećen bataljonu 1.300 kaplara i spomen-bista Josifu Jehlički, koji se nalaze na Trgu Svetog Save u centru Užica, oskrnavljeni su u noći između nedelje i ponedeljka.

Na bronzanu skulpturu mladog srpskog vojnika, koji simbolizuje slavni bataljon srpske vojske iz Prvog svetskog rata u kome je bilo i 17 užičkih gimnazijalaca, nepoznati počinioci su postavili kante za smeće, metlu, razne krpe, delove lubenice…

Spomenik, autorke Nataše Tanović Marković, akademske vajarke i profesorke u Umetničkoj školi u Užicu, na inicijativu Društva srpskih domaćina, otkriven je prošle godine ispred Užičke gimnazije.

Na susednu bronzanu bistu Josifu Jehlički, Čehu i profesoru fizičke kulture koji je zaslužan za osnivanje sokolskog pokreta početkom 20. veka i izgradnju nekadašnjeg reprezentativnog zdanja Sokolskog doma u Užicu 1934. godine, takođe je postavljena kanta za smeće. Bronzano poprsje je delo beogradskog akademskog vajara Nikole Kolje Milunovića i na Trgu Svetog Save je postavljeno 2014. godine.

Na prostoru oko spomenika i biste, kao i obližnje crkve Svetog Đorđa, vandali su ostavili ostatke hrane, srču, plastične flaše i konzerve od piva i sokova. Radnici JKP Bioktoš su u ponedeljak uklonili tragove vandalizma, a komunalna policija je najavila da će podneti prijavu Policijskoj upravi Užice, kako bi se otkrili počinioci tog nedela.

Građani Užica, posredstvom društvenih mreža, izražavaju ogorčenje skrnavljenjem spomenika, uz pretpostavke da su to uradile mlađe osobe.

„Ovo je sramota nas odraslih, države, vlasti, obrazovanja, roditelja, pa tek onda mlađahnih vandala“. „Zato što ne poznaju sopstvenu istoriju. Zato što je škola urušena institucija. Zato što se na nacionalnim frekvencijama prikazuju Farme, Zadruge, Parovi… E, zato nemaju poštovanja ni prema kome i ni prema čemu“, „Sramota i tuga. Roditelji, stidite se na ovakvom vaspitanju svoje dece“. To su samo neki od komentara ogorčenih Užičana.

Pretpostavljajući da je u pitanju „pijana i bahata bratija“, Ružica Marjanović, profesorka u Užičkoj gimnaziji, objašnjava da se kroz taj primer vandalizma može ilustrovati naš odnos prema spomeničkom nasleđu.

– On je vidljiv na tom primeru, ali i na drugim primerima, poput česme u Velikom parku, koja je prekrivena grafitima, a koju su gradu, 1894. godine, poklonili Dobrosav Ružić, nekadašnji profesor Užičke gimnazije, i njegova supruga Olga. Česma nije u centru grada i na nju niko ne obraća pažnju, kaže za Danas Ružica Marjanović.

Neznanje

„Pitala sam se ranije kako bih se osećala kada bi se nešto slično desilo. Zapanjena sam i žao mi je ljudi koji su to radili. Očigledno je da ne znaju ko su bili 1.300 mladih kaplara, jer da znaju – ne bi to uradili, kazala je za Danas Nataša Tanović Marković, autorka spomenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari