Užice: U jednom danu više obolelih nego u celom prethodnom mesecu 1Užička bolnica/Foto: N.Kovačević

U Zlatiborskom okrugu je naglo povećan broj inficiranih od virusa korona, a stalno se povećeva i broj kovid pacijenata u bolnicama.

Prema podacima užičkog Zavoda za javno zdravlje, za poslednja 24 časa, potvrđeno je 216 novih slučajeva infekcije. To je više nego celog prethodnog meseca, kada ih je bilo 204, što ukazuje na to da se epidemijska situacija pogoršava u tom okrugu.

Najviše novoinficiranih je u Užicu (53), a potom u Prijepolju (37), Priboju (33), Bajinoj Bašti (25), Sjenici (18), Čajetini (17), Novoj Varoši (12), Požegi (10), Arilju (devet) i Kosjeriću (dva).

Poslednje dve sedmice se povećava i broj pregleda u kovid ambulantama, a pune se i bolnice u Zlatiborskom okrugu. U njima je trenutno 190 pacijenata.

Od toga, u Užicu je njih 150 i to 111 u privremenoj kovid bolnici i 39 u Opštoj bolnici. Ostali pacijenti su na lečenju u Novoj Varoši (18), Požegi (11), Prijepoju (osam), Priboju (dva) i Bajinoj Bašti (jedan).

U teškom stanju je deset osoba, koje su na respiratoroma u užičkoj bolnici u kojoj se leče pacijenti iz celog Zlatiborskog okruga.

I dalje, nadležni u Zdravstvenom centru, Opštoj bolnici, Zavodu za javno zdravlje i štabovima za vanredne situacije javnosti ne saopštavaju broj preminulih, iako podatke o tome prosleđuju centralnoj vlasti.

Pogoršanju epidemijskih prilika, ukazuju nadlećni, doprineo je povratak velikog broja građana sa godišnjih odmora, prvenstveno onih koji su boravili u inostranstvu, ali i učestala masovna okupljanja na svadbama i sličnim slavljima, na kojima se ne poštuju propisane mere, niti se kontroliše njihova primena.

Slično je i na javnim skupovima i manifestacijama, koje organizuju lokalne samouprave, poput raznih festivala, koncerata i drugih dešavanja, kojima prisustvuje izuzetno veliki broj ljudi, pa i cele porodice sa decom, od kojih malo ko poštuje protivepidemijske mere.

Utisak je da nadležni na sve to „žmure“, a Gradski štab za vanredne situacije, koji se dugo nije oglašavao, i zdravstvene ustanove u Užicu su, pre neki dan, pozvali građane da prime treću dozu vakcine.

Zoran Militarov, član Gradskog štaba za vanredne situacije i načelnik Uprave za inspekcijske poslove i komunalnu policiju u Užicu, na pitanje Danasa da li će se u tom gradu preduzeti posebne mere, zbog pogoršanja epidemijske situacije, kaže da će taj štab, najverovatnije, zasedati do kraja ove sedmice.

Međutim, dodao je, lokalne samourave, od septembra prošle godine, kada je izmenjena vladina uredba o merama u vreme vanrednog stanja, nemaju ovlašćenja da same propisuju posebne mere, već su one centralizovane.

„Za sada, nema razloga za proglašenje vanredne situacije jer se, osim broja novozaraženih, u obzir uzima stanje u kovid bolnici, prijem i otpust pacijenata i drugi parametri. To je, za sada, u očekivanim granicama, ali pratimo situaciju“, kazao je Militarov za Danas.

On je potvrdio da su „koncerti i slična masovna okupljanja veliki problem i da“, kako ističe, „država mora nešto da preduzme i da kontroliše situaciju, jer Grad nema mogućnost da propisuje posebne mere i da zabranjuje takva okupljanja“.

Na primedbu da inspekcija ne reaguje, on kaže da to nije tačno i da „komunalni policajci stalno obilaze kafiće i prodavnice, da je bilo četiri ili pet zatvaranja tih objekata tokom avgusta, kao i izricanja drugih mera“.

„Naredni dani biće indikativni. U Užicu je, za poslednjih nekoliko dana, potvrđeno u proseku dnevno više od 50 novozaraženih i kada taj broj dostigne 70 ili 80, a u zavisnosti od broja pacijenata kovid bolnici i drugih indikatora, onda imamo uslove za proglašenje vanredne situacije“, objasnio je Militarov.

Deca, maske i Vučićevi skupovi

Manja grupa roditelja je, u ponedeljak uveče u centru grada, noseći trasparent „Disanje nije zlo. Skinimo deci maske“, a povodom početka školske godine, izrazila nezadovoljstvo time što će deca u školama nositi zaštitne maske.

Njihov gest je, na društvenim mrežama , podržala većina, neki su prizivali „masovnije proteste“ i postavili fotografiju na kojoj je prikazano dete u školskoj klupi koje nosi zaštitnu masku, ali i prizori političkih skupova sa Aleksandrom Vučićem, na kojima on i okupljeni ne nose zaštine maske, niti poštuju ograničenje o međusobnoj fizičkoj razdaljini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari