Užice: Učesnici blokada traže zaštitu od progona države 1Učesnici blokade u Užicu/Foto: Nenad Kovačević

Petnaest Užičana, protiv kojih je policija podnela prekršajne naloge, zbog učešća u prethodnim blokadama magistrale od Užica ka Zlatiboru i Beogradu, za sada je, zatražilo pomoć Građanske čitaonice Libergraf.

To udruženje je ponudilo finansijsku i pravnu pomoć Užičanima koji su, zbog učeća u protestima, izloženi policijskim pritiscima.

Vladan Sinđić iz Libergrafa je kazao za Danas da se od 15 građana, koji su zatražili pomoć, deset odlučilo da se, preko tima advokata tog udruženja, obrati sudu, dok je za petoro to udruženje platilo policijske kazne, u pojedinačnim  iznosima od 5.000 dinara, odnosno 2.500 dinara, ako se ona plati u roku od osam dana.

Sinđić za Danas dodaje da se Užičani i dalje raspituju za mogućnist pravne i finansijske pomoći i navodi da mogu da se jave na mejl [email protected].

„I, pored svega, oni nisu odustali od protesta. Smatraju da nisu učinili nikakav prekršaj i najavljuju da će i dalje učestvovati u blokadama“, dodaje za Danas Sinđić.

Užice: Učesnici blokada traže zaštitu od progona države 2
Policijska prijava/Foto: Privatna arhiva

„Građani koji traže da, umesto njih, mi platimo kazne, kažu da se plaše da će policija da dođe u firme u kojima rade i da će zbog toga imati problema, a ima i starijih koji to traže iz drugih, opravdanih razloga. Ipak, većina ne želi da prizna prekršaj i ne želi da mi platimo kaznu za njih, već želi da ide na sud“, objašnjava Sinđić.

Na osnovu tvrdnji advokata, koje je to udruženje angažovalo, ističe naš sagovornik, „sud ne može da, kao dokaz, prihvati navode iz prekršajnog naloga, već prekršaj mora da se dokaže“.

„Bez legitimisanja građana, prekršajne naloge je pisala saobraćajna policija i u svakom od njih piše isto. Kao da im je neko naredio šta da napišu. Kao svedoke prekršaja su navodili saobraćajne policajce, a u nekim slučajevima i jednog kriminalističkog inspektora“, objašnjava za Danas Sinđić.

Građanima, kojima su stigle prekršajne prijave, savetuje da ne plaćaju kazne, iako to udruženje može da ih plati umesto njih, već da iskoriste mogućnost  besplatnog zastupanja pred prekršajnim sudom, koje im nudi to udruženje.

„Naš tim advokata napisaće prigovor, koji je zahtev za utvrđivanje činjeničnog stanja. Sud, u normalnim okolnostima, ne može da utvrdi da je to prekrašaj, jer  identitet osumnjičenog nije utvrđen i postoje samo izjave policajaca. Bilo je potrebno da se to lice legtimiše i da se utvrdi njegov legitimeite, li to policija nije uradila“, kazao je za Danas Sinđić.

Otkud policiji podaci, ako građani nisu legitimisani

Građani, protiv kojih je policija podnela prijave, ne znaju na koji način je utvrđen njihov identitet, jer ih policija nije legitimisala tokom blokada. Naša redakcija se juče obratila PU Užice sa pisanim zahtevom da objasni javnosti na koji način je prikupljala lične podatke o učesnicima protesta, koliko prijava je podnela protiv njih i zašto je po kućama upozoravala građane da ne učestvuju u blokadama, ali odgovori iz policije, za sada, nisu stigli.

Danas blokada kod Ložioničkog mosta

I danas, treći put od 28.novembra, Užićani će blokirati saobraćajnicu ka Zlatiboru, kod Ložioničkog mosta, od 14 do 15 časova, kada će zatražiti proterivanje Rio Tinta iz Srbije i odgovornost policije za pritiske na učesnike tih protesta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari