Užička vlast najavila nova parkirališta 1Parking na mestu stare pošte/Foto: Ana Milošević/Danas

Predstavnici užičke vlasti su najavili da će novo parkiralište, za oko stotinak vozila, biti na lokaciji nekadašnje robne pijace na Međaju i da je na tom prostoru planirana izgradnja fast garaže, sa dodatnih oko 300 parking- mesta.

Za te projekte, za koje nisu rekli kada će biti završeni, izdvojiće se sedam miliona dinara iz gradskog budžeta.

S druge strane, kako je Danas pisao, JKP Bioktoš, koje gazduje parkiralištima, godišnje naplati oko 34 miliona dinara za usluge parkiranja, od čega Gradu plaća oko četiri miliona dinara za zakup otvorenih parkirališta.

Nemoguća misija je, već godinama, parikirati automobile u gradu, posebno u centralnom gradskom području, pa ih vozači ostavljaju gde god stignu – na trotoarima, prilazima stambenim zgradama i kućama, radnjama i na drugim sličnim mestima, čime ometaju prolaz pešaka i pristup vozila hitne pomoći i vatrogasne službe.

Prema podacima iz studije o parkiranju, Užicu nedostaje namanje 1.200 parking-mesta.

Slobodan Šiljković, gradski većnik za saobraćaj, podsetivši na to da je Grad, uz podršku Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), izradio Strateški plan razvoja parking prostora u Užicu za naredne četiri godine, najavio je će se prostor na kome se nekada nalazila robna pijaca Međaj, a koja je preseljena u novi objekat na zelenoj pijaci, preurediti u parkiralište.

Užička vlast najavila nova parkirališta 2
Slobodan Šiljković/Foto: Grad Užice

„Prostor nekadašnje robne pijace Međaj, nakon adaptacije, imaće od 80 do 100 parking-mesta, što za  grad predstavlja veliku stvar, znajući da trenutno imamo svega oko 1.050 zoniranih parking-mesta. U planu je da to bude druga, odnosno, plava zona”, najavio je Šiljković.

Osim toga, rekao je da je u planu i izgradnja parking-garaže po modelu  javno-privatnog partnerstva, a predlog o tome je nedavno usvojila užička skupština.

Podsećanja radi, i pethodna i sadašnja lokalna vlast je gradnju takve garaže, na istom mestu, obećavala tokom dve protekle godine.

„Pripremamo konkursnu dokumentaciji i javni poziv, a potencijalni investitori imaće mogućnost da na lokaciji Međaj grade parking-zgradu, koja će imati oko 300 parking-mesta“, ponovio je Šiljković staro obećanje.

Užička vlast najavila nova parkirališta 3
Srđan Nedeljković/ Foto: Grad Užice

Srđan Nedeljković, član Gradskog veća zadužen za javna preduzeća, naveo je da je u toku tender za izvođača radova koji će urediti prostor za parking na lokaciji nekadašnje robne pijace Međaj.

On je objasnio da će se na toj lokaciji graditi kišna kanalizacija, prilazne rampe, kao i da će se sanirati ograda, a potom naveo da će se u oba parking prostora uložiti oko sedam miliona dinara iz gradske kase.

Najavljeno uređenje rugla od parkinga

Za parking na mestu nekadašnje pošte, koja je srušena 1999. godine, tokom NATO agresije, a koji je ruglo u centru grada, jer je samo nasut tucanikom i pretvara se u baru i blato posle svake kiše, ali se na njemu i pored toga naplaćuje parkiranje, Šiljković je rekao da će biti uređen. „Taj prostor nije vlasništvo Grada, već Republičke direkcije za imovinu. Dobili smo saglasnost da ga uredimo na zadovoljstvo svih korisnika parking usluga“, najavio je Šiljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari