Užički gimnazijalci ponovo najbolji na prijemnom na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1Užička gimnazija/Foto: N. Kovačević

Maturanti Užičke gimnazije su, i ove godine, bili najbolji u Srbiji na prijemnom ispitu na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

To je potvrdio dekan prof. dr Lazar Davidović i naveo da „oni koji rukovode tom školom zaslužuju pohvale“.

Na drugom mestu je, dodao je, Šabačka gimnazija, a potom slede Četrnaesta, Deveta i Deseta beogradska gimnazija.

On je, za RTS, ukazao i na to da prijemni ispit na tom fakultetu nije položilo 21 odsto nosilaca „Vukove diplome“.

Užički gimnazijalci ponovo najbolji na prijemnom na Medicinskom fakultetu u Beogradu 2
Foto: Medicinski fakultet

Nije prvi put da užički gimnazijalci postižu najbolje rezultate na prijemnom na tom fakultetu, jer su bili najbolji i prošle godine, nakon čega je dekan uputio zahvalnicu Užičkoj gimnaziji.

Biljana Grujičić, direktorka Užičke gimnazije, kaže za Danas da je ponovni uspeh užičkih gumnazijalaca nastavak tradicije uspeha te škole, jedne od pet najstarijih gimnazija u Srbiji, koja će ove godine obeležiti 185 godina postojanja.

Uspeh užičkih maturanata je, ističe, „pravi pokazatelj rada sa njima, jer takav rezultat je merljiv“.

Uspeh užičkih gimnazijalaca je još veći, jer je usledio nakon nastave koja je bila prilagođena uslovima pandemije korona virusa, sa redukovanim planovima i programima.

„To je pravi pokazatelj rada sa učenicima, jer su profesori morali da budu snalažljivi, na najbolji mogući način, i da svoje kompentencije iz digitalnih tehnologija i drugih oblasti koriste kako bi preneli znanje učenicima“, kazala je je za Danas direktorka Užičke gimnazije.

O maturantima koji su polagali i položili prijemni ispit ne samo na Medicinskom, nego i na Elektrotehničkom fakultetu i FON u Beogradu, ali i na drugim univerzitetima, škola će imati podatke u septembru.

Užički gimnazijalci ponovo najbolji na prijemnom na Medicinskom fakultetu u Beogradu 3
Biljana Grujičić/ Foto: N. Kovačević

„Kao jedan od elemenata za vrednovanje rada škole, kada počne studentska godina, prikupljamo kompletne podatke o tome koje fakultete su upisali naši učenici i kakav uspeh su postigi na prijemnim ispitima“, objašnjava naša sagovornica.

Najnoviji, ali i raniji uspesi Užičke gimnazije, koja deli istu zgradu sa Ekonomskom školom, možda motivišu nadležne da reše njen veliki problem – nedostatak prostora.

Užički gimnazijalci ponovo najbolji na prijemnom na Medicinskom fakultetu u Beogradu 4
Užička gimnazija/Foto: N. Kovačević

„Pre 15 godina, kada smo upisivali šest odeljenja, rečeno nam je da je to maksimalni kapacitet Užičke gimnazije. Ali, od pre nekoliko godina upisujemo osam odeljenja i imamo ukupno 900 đaka, što je ogromna razlika i ne znam šta bih rekla o toj rečeni od pre 15 godina“, navela je za Danas direktorka Biljana Grujičić.

U novu školsku godinu, Užička gimnazija je upisala 220 učenika, od kojih 180 na društveno-jezičkom i prirodno-matematičkom i po 20 učenika na sportskom i računarskom smeru.

Nedostatak para

„Bili bi dobro da naša škola“, dodaje direktorka Grujičić, „ima više novca za pripreme i odlazak učenika i njihovih mentora na republička i druga takmičenja, jer bi to za njih bila dodatna motivacija“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari