Užički osnovci na Svetskom prvenstvu iz robotike u Kini  1Foto: Danas

Zahvaljući Fondaciji „Zajedno za mlade-prof.dr Danica Grujičić”, troje učenika užičke „Prve osnovne škole kralj Petar II“ i njhov nastavnik učestvovaće na Svetskom takmičenju iz edukativne robotike, koje će se održati 14. i 15. decembra u Šangaju. 

Dragica Gavrilović, učenica osmog razreda, i dve godine mlađi učenici Luka Majkić i Andrej Stevanović, članovi tima robotičke sekcije koju vodi nastavnik Goran Bojović, izborili su učešće na tom takmičenju u junu ove godine na nacionalnim kvalifikacijama, ali škola nije imala novca da ih pošalje u Kinu. Za istio takmičenje, ali u kategoriji srednjoškolaca, plasirali su se i đaci Prve kragujevačke gimnazije.

Zadatak užičkih robotičara biće da programiraju robota da samostalno pređe određenu putanju i savlada zadate prepreke. Učenici Dragica, Luka i Andrej kažu da su se vredno pripremali i da će pokušati da postignu što bilji uspeh.

„Veoma je važno što ćemo učestvuju na tom prestižnom svetskom prvenstvu robotičara i to ja naš veliki uspeh“, naveo je Andrej. Njegov vršnjak Luka, citirao je dr Danicu Grujičić, koja je na početku akcije podrške užičkim učenicima rekla: „Sada možemo da im pružimo podršku da odu na takmičenja, a oni će se vratiti u svoju zemlju i možda će nekada oni pomoći nekoj drugoj talentovanoj deci“.

„U Kini pola miliona učenika učestvuje u kvalifikacijama za to takmičenje, a kod nas mali broj škola ima robote. Nismo bili sigurni da li ćemo otići na svetsko prvenstvo, ali nismo gubili nadu. Redovno smo se pripremali i srećni smo što ćemo ići u Kinu“, objasnila je Dragica.

Njihov nastavnik Goran Bojović je naveo da će konkurencija biti izuzetno jaka, te da je svoje učenike, tokom priprema, savetovao da budu smireni i da zadatke urade najbolje što mogu.

„Biće to za njih veliko i dragoceno iskustvo, bez obzira na uspeh koji budu postigli“, kazao je Bojović i zahvalio se Fondaciji na velikoj podršci.

Radovan Novaković, predstavnik Fondacije, koja je akciju prikupljanja novca započela u julu ove godine, rekao je da je prikupljeno oko 4.300 dolara.

„Fondacija je kupila robota, povratne karte Beograd – Šangaj, platila troškove smeštaja, ishrane, kotizacije i druge troškove. Cela prikupljena suma nije potrošena, već je deo novca uložen u promociju nauke i slično“, kazao je Novaković i dodao da će Fondacija „nastaviti da promoviše prave vrednosti i da podstiče mlade da razvijaju svoje talente“.

Danijel Radević, direktor škole, zahvalio se Fondaciji i dodao da je škola ponosna na to što će njeni učenici predstavjati školu, grad i državu na takmičenju u Kini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari