Užički policajac i sindikalni rukovodilac iz Užica oslobođen optužbe da je ugrozio sigurnost nekadašnjeg direktora „Puteva Užice“ 1Glišo Vidović/Foto: Nenad Kovačević

Glišo Vidović, predsednik Sindikata policije Sloga i odbora tog sindikata u Užicu, odlukom užičkog Osnovnog suda, oslobođen je optužbe da je pretnjama ugozio sigurnost Leka Korićanca, nekadašnjeg direktora preduzeća „Putevi Užice“.

Vidović, koji je policajac i diplomirani pravnik, bio je optužen da je, u svojstvu predsednika sindikata Sloga, 27. jula prošle godine, službenici tog preduzeća, a povodom problema sa sindikalnim pristupnicama zaposlenih u toj firmi, tokom telefonskog razgovora, rekao da „pozdavi menadžment firme i da im prenese da njemu nije problem da piše prijave i da je lak na obaraču“.

Službenica je to prenela tadašnjem direktoru Korićancu koji se, kako se navodi, zbog toga osećao ugroženim jer je, dodaje se, bio jedini iz poslovodstva koji je ranije komunicirao sa Vidovićem, a slučaj je prijavljen Policijskoj upravi Užice u kojoj je Vidović zaposlen kao policajac.

Kako je Vidović negirao da je rekao da je „lak na obaraču“ i nakon što je troje svedoka navelo da on nije izgovorio te reči, dok su četvrti svedok i direktor za spornu pretnju čuli posredno, sud nije mogao da, samo na osnovu svedočenja službenice, potvrdi postajanje obeležja tog krivičnog dela.

„Oslobađajuća prvostepena presuda je potvrda onoga što se znalo, a to je da sam nevin i da su optužbe bile lažne“, kazao je za Danas Vidović.

Paralelno sa procesom u sudu, čija presuda nije pravosnažna jer se na nju može uložiti žalba, protiv njega je pokrenut disciplinski postupak u Policijskoj upravi Užice koji nije zavšen, a do njegovog okončanja on je suspendovan sa posla.

U rešenju o suspenziji tadašnjeg načelnika Policijske uprave Užice navedeno je da je „imajući u vidu da Glišo Vidović obavlja poslove policijskog službenika, naneta šteta ugledu Policijske uprave Užice, odnosno MUP-u Srbije, u celini“.

Vidović za Danas kaže da nije rekao inkriminišući deo rečenice, već da je sužbenici kazao da je „lak na potezanju olovke“, što je, kaže, bila aluzija da mu nije teško da podnosi prijave protiv poslodavaca, koji krše zakon i prava radnika.

Takođe, on je naveo da se iza oba postupka „krije politčka igra i pokušaji da se zastraši i odustane od sindikalnog delovanja“.

„Ako me je sud prvostepenom presudom oslobodio optužbe, logično bi bilo da se obustavi i disiplinski postupak koji se protiv mene vodi u policiji“, poručio je Vidović.

Odložen disciplinski postupak

Vidović kaže da su on i njegov advokat tražili izuzeće policijskog starešine koji vodi disciplinski postupak protiv njega i prisustvo javnosti, ali da to nije odobreno. „Postupak je trebalo da se održi 29. juna ove godine, ali obavestili su me da se odlaže do daljeg“, objasnio je Vidović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari