Uzrok trovanja radnika "Magne" sirovina koja je hemijski tretirana i uvezena bez sanitarnog pregleda: Opozicioni poslanici u Aleksincu 1Foto: Biljana Ljibisavljević

Narodni poslanik i kandidat na izbornoj listi „Srbija protiv nasilja“ Srđan Milivojević saopštio je danas u Aleksincu da raspolaže nepotvrđenom informacijom da uzrok nedavnog trovanja oko 160 radnika fabrike „Magna“ nije isparenje lepka za podne obloge već „hemijski tretirana sirovina koja nije prošla sanitarni pregled“.

Milivojević i narodni poslanik Đorđe Stanković, takođe kandidat na istoj listi, zahtevali su da nadležni organi što pre utvrde uzrok trovanja i to saopšte radnicima i javnosti, a posebno da se ustanovi ko je odgovoran.

Oni su optužili su predsednika opštine Aleksinac Dalibora Radičevića da je „glavni krivac“ trovanja 58 radnika „Magne“ jer je, kako su saznali, nakon trovanja prve grupe od njih 105, „otišao u fabriku i u razgovoru sa radnicima rekao da je sve u redu i da mogu da se vrate na posao, čime se rukovodila i sama fabrika“.

„Nemamo potvrdu zvaničnih organa da bi uzrok trovanja mogla biti hemijski tretirana koža za automobilske presvlake koja se koristi u proizvodnji, i koja je uvezena bez sanitarnog pregleda, a ne isparenja od lepka kojim su majstori lepili itison u fabrici. Umesto da hitno saopšte radnicima i javnosti šta se dogodilo, nadležne institucije i državni organi ćute“, rekao je Milivojević na konferenciji za novinare.

Uzrok trovanja radnika "Magne" sirovina koja je hemijski tretirana i uvezena bez sanitarnog pregleda: Opozicioni poslanici u Aleksincu 2
Srđan Milivojević: Foto Biljana Ljubisavljević

On je zahtevao da se utvrdi da li je zaista neko uvezao ovu sirovinu bez sanitarnog i drugih pregleda, kakvim hemikalijama je ona tretirana, da li su one opasne po ljudsko zdravlje i koliko u magacinu „Magne“ ima ima opasnih materija koje mogu da ugroze život i zdravlje radnika.

„Očigledno je da rukovodstvo opštine i SNS pokušavaju da manipulišu radnicima i građanima. Ako predsednik opštine nakon prvog trovanja ode kod radnika i kaže da je sve u redu i da treba da nastave da rade, a nakon toga se oni ponovo otruju, to je njegova direktna odgovornost, i to mora da bude sankcionosano. On je kriv što se to desilo ponovo“, rekao je narodni poslanik Stanković.

Uzrok trovanja radnika "Magne" sirovina koja je hemijski tretirana i uvezena bez sanitarnog pregleda: Opozicioni poslanici u Aleksincu 3
Đorđe Stanković: Foto Biljana Ljubisavljević

Poslanici Milivojević i Stanković su ocenili da Srbija pod režimom Aleksandra Vučića „postaje država jeftine radne snage, i nažalost još jeftinijih ljudskih života“, a da se odgovornost za nesreće na radnom mestu „uglavnom prebacuju na zaposlene, a ne na one koji su doprineli ovakvoj situaciji“.
„Mi nismo robovi, a naše supruge, majke i sestre nisu robovska radna snaga. Ovde više ne važi princip feudalizma, a kamoli nekog robovlasničkog društva, i strašno je što nas u to vreme vraćaju“, rekli su.

Oni su pozvali radnike i građane Aleksinca da protiv toga „dignu glas“, podsećajući da će uskoro biti održani lokalni izbori, i najavili svoj Program za Aleksinac.

U kanadskoj fabrici „Magma“, koja se bavi proizvodnjom presvlaka za automobile, 17. januara uveče se otrovalo 105 radnika, a sledećeg dana uveče još 58.

Ministarstvo za rad i Inspektorat rada su kazali da je do trovanja došlo nakon lepljenja itisona u fabrici.

Prema rečima nadležnih, uzrok trovanja se još utvrđuje, a fabrika je zatvorena do daljeg.

Nismo protiv stranih investitora, ali oni moraju da posluju po zakonu i pravilima

„Režim Aleksandra Vučića će verovatno da kaže da smomi protiv stranih investitora i investicija. Ne, mi smo prvi za takve investitore, ali zahtevamo da oni posluju po pravilima koja važe u državama iz kojih dolaze, kao i po pravilima države Srbije. Ne mogu strani investitori da ne plaćaju rudnu rentu, ili da ne plaćaju struju, ili da naše ljude tretiraju kao robu zarad profita“, rekao je Milivojević.

Predsednik opštine Aleksinac negira optužbe

„Ja ne donosim odluku o početku rada, kao ni o prekidu rada u bilo kojoj kompaniji. To nije u mojoj nadležnosti. Interes svih nas je isključivo to da imamo kompanije u kojima možemo da zaposlimo radnike, kao i da su uslovi za rad odgovarajući, a pogotovo da je zagarantovana bezbednost. Koristiti ovakvu situaciju da bi se stekao jeftin politički poen je više nego sramotan“, kaže za Danas predsednik opštine Dalibor Radičević, povodom prozivki poslanika Milivojevića i Stankovića.

 

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari