V.d. direktora osnovne škole u Boru demantuje da je u sukobu interesa, optužbe ne prestaju 1Grad Bor Foto: J.B.K. / Danas

Dan nakon što je u Osnovnoj školi “3. Oktobar” u Boru imenovana nova v.d. direktorka Dejana Boranović Marinković, stižu optužbe da je u sukobu interesa. U izjavi za Danas, ona je to demantovala, pošto je, kako ona tvrdi, ostavku na člana Školskog odbora – podnela juče.

Prema rečima Gorana Manojlovića, ispred Sindikata zaposlenih u prosveti Srbije, na konkursu za izbor direktora u OŠ „3. oktobar“ u Boru nije izabran nijedan kandidat, a da je bivšem direktoru 13. septembra ove godine, istekao mandat.

“Dan kasnije, 14. septembra, od strane Ministarstva prosvete za v. d. direktora u OŠ „3. oktobar“ u Boru postavljena je Dejana Boranović Marinković, zaposlena u toj školi. Na prvi pogled ništa ne izgleda čudno, ali ako se malo pogleda detaljnije vidi se da propusti postoje.  Naime, Dejanu Boranović Marinković je lokalna samouprava iz redova zaposlenih iz OŠ „3. oktobar“, izabrala za člana organa upravljanja od 23. septembra prošle godine, što se vidi iz Službenog lista grada Bora broj 34, strana 20 i 21. Na sajtu grada Bora nalaze se i drugi službeni glasnici grada Bora gde se vidi da Dejana Boranović Marinković do dan danas nije razrešena sa funkcije upravljačkog organa, tačnije Školskog odbora. U ovom slučaju imamo situaciju da je isto lice v.d. direktor i član organa upravljanja, što u prevodu znači  demokratija „ja sam sebe kontrolišem“”, kaže za Danas Goran Manojlović, ispred Sindikata zaposlenih u prosveti Srbije.

Prema njegovim rečima, u vezi nastale situacije, ne može nikako da se Ministarstvo prosvete okrivi za propust, “ali predlagači v.d. direktora morali su da imaju to u vidu i da shvate da lice prvo mora da bude razrešeno sa funkcije iz Školskog odbora, pa tek onda da se bira na funkciju v.d. direktora”.

V.d. direktora osnovne škole u Boru demantuje da je u sukobu interesa, optužbe ne prestaju 2
Foto: M.S.

“Sumnjamo da se politika duboko umešala u izbor v.d. direktora, ne obazirući se na poštovanje propisa. Nejasno je da i sama Dejana Boranović Marinković koja je imenovana za v.d. direktora nije znala da nije razrešena sa funkcije člana Školskog odbora! Od prvog dana imenovanja na funkciju v.d. direktora postoji osnov sumnje da se radi o sukobu intresa, a to će nadležni organi da utvrde. U OŠ „3. oktobar“ u  Boru postoji sindikat i predsednik školskog sindikata, predsednik Foruma sindikata Bora, kojima ove nepravilnosti očito ne smetaju ili ne žele da se zameraju i u ćutanju nalaze izlaz i rešenje”, objašnjava Manojlović.

Goran Manojlović ispred Sindikata zaposlenih u prosveti Srbije, ističe da će o svemu biti obavešteno Ministarstvo prosvete i Agencija za sperečavanje korupcije.

Dejana Boranović Marinković, za Danas kaže, da je juče izabrana za v.d. direktora Osnovne škole “3. Oktobar” u Boru, a da je rešenje Ministarstva stiglo juče u 16 sati.

V.d. direktora osnovne škole u Boru demantuje da je u sukobu interesa, optužbe ne prestaju 3
Foto: J. B. K.

“Odmah nakon što je rešenje stiglo, dala sam ostavku na mesto člana Školskog odbora, a danas smo održali nastavničko veće, izabrali novog člana, a papirologija je već odnešena u Skupštinu grada Bora, pošto će krajem iduće nedelje biti nova sednica Skupštine. Bez obzira što mi je danas prvi dan na mesto v.d, direktora, mi smo se ubrzali, da što pre uradimo procedure koja je po zakonu”, ističe ona.

Prema njenim rečima ona nije u sukobu interesa.

“Da sam se prijavila za direktora da nisam dala ostavku na mesto člana odbora – to je sukob interesa, a mene je sada Ministar imenovao za v.d. direktora, i nisam sama konkurisala”, objašnjava procedure nova v.d. direktorka, Dejana Boranović Marinković.

V.d. direktora osnovne škole u Boru demantuje da je u sukobu interesa, optužbe ne prestaju 4
Foto: J. B. K.

Ona kaže da nije dala ostavku juče – bila bi u sukobu interesa, ali, kako ona ističe, “juče je dala ostavku”.

“Tako da je jučerašnji datum i na rešenju, ali i na papiru gde sam podnela ostavku”, kaže naša sagovornica.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari