Ima li ih i da li se koriste lekovi protiv korone u Zrenjaninu, Užicu, Majdanpeku, Novom Sadu, Surdulici, Subotici, Nišu i Kragujevcu 1foto snapshot youtube

U većini analiziranih gradova, lekova protiv kovida, pre svega, „molnupiravira“, ima, ali se ne daje svima, već, kako objašnjavaju lekari, na početku infekcije i to onim ljudima čija je klinička slika lakša, ali imaju bar još jedan faktor rizika za razvoj teže forme bolesti. To su starija životna dob od 60 godina, gojaznost kod koje je indeks telesne mase (BMI) 30 i veći, ali i hronične bolesti, na primer, kardiovaskularne, dijabetes i druge.

-U pitanju je antivirusni lek i propisuje se u kovid ambulantama. Sprečava razmnožavanje, odnosno deobu korona virusa u organizmu. Obolelima se daje u prvih pet dana od početka infekcije i nije predviđen za sve obolele – objašnjava prof. dr Radan Stojanović sa Katedre za kliničku farmakologiju i toksikologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Zrenjanin: Bolnica ima najnovije lekove

U zrenjaninskoj Opštoj bolnici „Dr Đorđe Joanović“ trenutno je 39 hospitalizovanih bolesnika zaraženih korona virusom.

– Poštuju se najnovije revizije protokola lečenja, bolnica ima najnovije lekove, kao što je „molnupiravir“. Procenu upotrebe takvih lekova daju specijalisti za infektivne bolesti, takvih je četvoro, po važećim protokolima lečenja – kaže dr Igor Kitaresku, v.d. direktora te zdravstvene ustanove.

Prema njegovim rečima, poslednjih dana beleži se povećanje prijema.

– Za 24 sata imali smo 18, što se nije dogodilo duže vreme.  Ako se pogleda odnos nevakcinisanih i vakcinisanih pacijenata u bolnici, odnos je 10:1. Na respiratoru je trenutno troje bolesnika – dr Kitaresku.

U Domu zdravlja „Dr Boško Vrebalov“, kako je rčeno dopisnici Danasa Nadici Jakovljev trenutno je na bolovanju 51 radnik, od toga njih 15-oro su kovid pozitivni.

U Centru za respiratorne infekcije u toku jučerašnjeg dana urađeno je 109 prvih i 22 kontrolnih pregleda, a jedan pacijenat je upućen na infektivno odeljenje.

Od 123 antigenska testiranja, 62 su dala pozitivan nalaz. Testirano je 21 dete, a 11 je pozitivno. PCR testom testirane su 66 osobe, od kojih je 21 pozitivno.

Vakcinacija se i dalje obavlja u zrenjaninskoj hali “Medison”. Za poslednjih sedam dana prvu dozu vakcine primilo je 78 Zrenjaninaca.

Užice: Na raspolaganju “favipiravir” i “molnupiravir”

Zdravstveni centar i Opšta bolnica u Užicu raspolažu novom antivirusnom terapijom, koja se koristi prema važećem Protokolu 13 u lečenju kovida 19, potvrdio je za Danas Slobodan Jovićević, direktor bolnice u Užicu.

Ima li ih i da li se koriste lekovi protiv korone u Zrenjaninu, Užicu, Majdanpeku, Novom Sadu, Surdulici, Subotici, Nišu i Kragujevcu 2
Foto ZC Užice

Prema Jovićevim rečima, deo lekova daje se na nivou primarne zdravstvene zaštite, odnosno Doma zdravlja i ambulantno, dok se drugi koriste kao terapija tokom bolničkog lečenja kovid pozitivnim pacijentima.

-Raspolažemo „favipiravirom“ i „molnupiravirom“. To su antivirusni lekovi, koji se daju u prvim fazama bolesti i blokiraju replikaciju virusa – objašnjava Jovićević i dodaje da se na početku bolesti daje i RegenCov, neutrališuća tela.

-Za bolničko lečenje koriste se monoklonska antitela, odnosno terapija koja je ranije bila poznata kao skupa. To je „tocilizumab“ – objašnjava naš sagovornik.

Među ovim lekovima, kako je rečeno dopisnici Danasa Ani Milošević, su i tablete „baricitinib,“, koji služi kao imunomodulatorna terapija, kaže Jovićević i napominje da Zdravstveni centar i Opšta bolnica u Užicu do sada nisu imali problema sa nabavkom svih lekova koje Protokol 13 podrazumeva.

-U svakom trenutku raspolažemo lekovima i pacijenti ih dobijaju prema protokolu, odnosno prema težini kliničke slike – ističe Jovićević.

Majdanpek: U skladu sa protokolom

Antivirusni lek protiv kovida „molnupiravir“ dostupan je i obolelima u majdanpečkoj opštini, potvrdio nam je direktor Doma zdravlja “Dr Veroljub Cakić” u Majdanpeku dr Dragan Fudulović.

-U skladu sa propisanim protokolima „molnupiravir“ se daje u prvih pet dana odmah nakon pozitivnog testa na kovid-19 i to pacijentima sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom – kaže nam je dr Fudulović.

Dodaje da je majdanpečki Dom zdravlja pre „molnupiravira“ u terapiji za kovid bolesnike, takođe u skladu sa nacionalnim protokolom, u ranoj fazi infekcije, primenjivao i antiviralni lek „favipiravir“.

Lečenje pacijenata sa kovidom 19 u skladu sa formom bolesti, sprovodi se u skladu sa aktulenim nacionalim protokolom za kućno lečenje i izolaciju, uz kontrole i nadzor u kovid ambulanti, javlja naša dopisnica Jelena Bujdić Krečković.

Prema podacima majdanpečkog Doma zdravlja od početka pandemije zaraženo je 2.614 stanovnika ove opštine i zbog teže kliničke slike u kovid bolnicama van Majdanpeka bilo je hospitalizovano 368 pacijenata. Izlečeno je 2.385 obolelih, a od posledica virusne infekcije preminulo je 95 pacijenata.

Na teritoriji koju pokriva ova zdravstvena ustanova trenutno je 134 kovid bolesnika.

Niš: Ima “molnupiravira” i drugih lekova, broj zaraženih dramatično raste

Direktor niškog Doma zdravlja dr Milorad Jerkan kaže da kovid ambulante te ustanove imaju lek „molnupiravir“, koji je kreiran isključivo za lečenje kovida 19, a koji smanjuje rizik od težih formi bolesti i smrti, ako se primeni u prvih pet dana bolesti.

– “Molnupiravir” imamo u svim kovid ambulantama, nema nestašice. Od antivirusnih lekova imamo i “favipiravir” i isto ga dajemo pacijentima kad postoji indikacija – kaže Jerkan, podsećajući da se “molnupiravir” daje kod blagih i umerenih slučajeva zaraze koji mogu da prerastu u teške.

U niškom UKC , takođe, javlja naša dopsinica Zorica Miladinović, kažu da njihova centralna apoteka “raspolaže svim potrebnim lekovima” koji se koriste u lečenju kovida 19. U toj ustanovi dodaju da imaju i “redesivir”, takozvani “skupi Trampov lek”, koji se daje intravenski kod srednje teških i teških pacijenata, a na preporuku konzilijuma.

U ovim zdravstvenim ustanovama naglašavaju da su vakcine i dalje jedino pravo i efikasno oružje protiv korona infekcije.

– Nažalost, vakciniše se veoma mali broj ljudi. U toku prošle sedmice vakcinisan je samo 2041 pacijent, a u sedmici pre nje – 2181. Uopšte, u toku jedne sedmice vakciniše se oko 2.100 građana, bez preteranog rasta ili pada – kaže direktor Doma zdravlja Jerkan.

Prema podacima Doma zdravlja, u Nišu je u ponedeljak bilo 630 novozaraženih korona virusom, što je najveći broj od početka pandemije.

Prethodno je najveći dnevni broj novoobolelih, njih 411, zabeležen 12. januara. Zbog povećanog broja pregleda, kojih je u ponedeljak bilo 2.518, a od kojih je više od 1.500 testirano, Dom zdravlja je danas otvorio i četvrtu kovid ambulantu za odrasle, u svom centralnom objektu.

Kovid ambulante se nalaze još i u zdravstvenim stanicama “Duvanište”, “Čair” i “Branko Bjegović”. Pedijatrijska kovid ambulanta je, takođe, u centralnm objektu Doma zdravlja.

Surdulica: Očekuje se isporuka

U Specijalnoj bolnici za lečenje plućnih bolesti u Surdulici do sada nisu imali iskustva u primeni nekog od lekova protiv virusa kovid 19.

– Dobili smo saglasnost i preko apoteke smo izvršili porudžbinu za određenu količinu leka „molnupiravir“ čiju isporuku očekujemo u narednih nekoliko dana – rekao je Vojkanu Ristiću, dopisniku Danasa, dr Slaviša Kostić, direktor ove zdravstvene ustanove, koja i dalje u jednom svom delu radi u kovid sistemu.

Kostić navodi da aktielna klinička slika omikron sojem virusa u najvećem broju slučajeva, osim kod starijih pacijenata, ne zahteva bolničko lečenje.

– Osnovni parametar su laboratorijske analize na osnovu kojih preduzimamo dalje mere lečenja i primenu terapije, a ja sam protiv od početka uključivanja antibiotika u lečenju protiv virusa korone – navodi Kostić za Danas.

Kragujevac: Vodi se računa i o kontraindikacijama

– Obolelima od kovida u okviru terapije dajemo dva vrste antivuirsnnih lekova: „favipiravir” i „molnupiravir”. Prvi već odavno, od kada se pojavio, a drugi od nedavno, od kad je kod nas u upotrebi  -kaže za Danas doktorka Sanja Kojić, načelnica službe opšte medicine Ambulatne za respiratorna i febrilna stanja pri kragujevačkom Domu zdravlja.

Ima li ih i da li se koriste lekovi protiv korone u Zrenjaninu, Užicu, Majdanpeku, Novom Sadu, Surdulici, Subotici, Nišu i Kragujevcu 3
Foto: Z. Mišić

Po njenim rečima, prilikom propisivanja ovih lekova za lečenje kovida posebno se pazi jer oba imaju svoje kontraindikacije i ne daju se svakom pacijentu.

– Lek „molnupiravir” je prilagođen pacijentima starijim od 65 godina i bolesnicima sa posebnim komorbiditetima. Drugi, „favipiravir”, se više primenjuje kod terapije mlađih pacijenata, ali se ne daje osobama mlađim od 18 godina i trudnicama – ističe ona.

Doktorka Ana Miljanović, specijaliste epidemilogije i načelnice Centra za epidemiologiju Instituta za javno zdravlje Kragujevac, rekla je Zoranu Mišiću, dopisniku Danas, da u sadašnjem petom, najvećem po broju obolelih talasu kovida u Šumadijskom okrugu, preovlađuju pacijenti sa omikron sojem kovid virusa.

Ipak, ona napominje da se u Kragujevcu i Šumadiji ne radi sekvencioniranje na poseban tip virusa, već samo PCR i antigenski testovi koji detektuju prisustvo virusa u organizmu.

Novi Sad: „Sve dostupne terapijske opcije“

Na pitanje da li se u okviru Kovid bolnice Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine za lečenje kovid pacijenata koriste novi lekovi „bamlanivimab“ i „molnupiravir“, koji su namenjeni za lečenje te zarazne bolesti, dobili smo odgovor da se u toj ustanovi koriste „sve dostupne terapijske opcije“.

– U Kliničkom centru Vojvodine – Kovid bolnici Novi Sad se primenjuju sve dostupne terapijske opcije, uključujući neutrališuća antitela i antivirusne terapije prema poslednjem Protokolu za lečenje pacijenata sa kovida 19 – navodi se u kratkom odgovoru iz KCV-a.

Takođe su rekli našem dopisniku Arseniju Mandiću da je u pitanju 13. verzija protokola za lečenje te bolesti.

U Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici, takođe, smo pokušali da saznamo da li se najnovije terapije koriste u lečenju kovid pacijenata, ali nismo dobili odgovore do zaključenja teksta.

Subotica: Utrošene dobijene količine “molnupiravira”, očekuju se nove

Novi lek protiv virusa kovid-19, “molnupiravir”, u subotičku Kovid ambulantu stigao je krajem decembra prošle godine.

Tada je dobijeno 50 kutija ovog leka, koje su utrošene, a iz Doma zdravlja Subotica u narednom periodu očekuju isporuku novih količina.

– Iskustva sa novim lekom nismo imali mnogo i slično je bilo kao i kod starog leka koji se pokazao kao odličan, ali pošto je novi baš za kovid 19, nadamo da će biti još bolji. Za sada nismo u problemu, jer stari lek je dobar i naši pacijenti, koji su stariji ljudi, koji čak nisu ni vakcinisani, prošli su bez upale pljuća kad smo im davali stari lek. Sad su i mnogo blaže kliničke slike i nemamo toliko upala kao u prethodnim talasima – kaže dr Elizabeta Vrana, pulmolog i koordinatorka Kovid ambulante u Subotici.

Dok ne stignu nove količine “molnupiravira”, pacijentima u Subotici je na raspolaganju stari lek. Kako objašnjava dr Vrana, u pitanu je “favipiravir”, antivirusni lek koji je u primeni od oktobra, a koji deluje po istom principu kao i novi lek, tako da sprečava razmnožavanje virusa.

“Favipiravir” pacijenti dobijaju u Kovid ambulanti i, kako dodaje naša sagovornica, može da se daje svim pacijentima starijim od 18 godina.

Procenu vrši lekar, koji uzima u obzir težinu kliničke slike, godine pacijenta, kao i da li pripada nekoj od rizičnih grupa.

– Lek se daje svim pacijentima koji imaju izražene simptome. Onima iznad 50 godina gledamo da svima dajemo, a mlađim pacijentima, pošto korona kod njih brzo prolazi i bez tegoba, mlađoj populaciji slabo dajemo, izuzev ako su hronični bolesnici, gojazni ili neka od rizičnih grupa – kaže dr Vrana.

Tokom jučerašnjeg dana, kako javlja naša dopisnica Julijana Patarčić, u Kovid ambulantu u Subotici se na pregled javilo 440 pacijenata, od kojih je 155 bilo pozitivno na virus kovid-19. U ambulanti je trenutno angažovano devet timova lekara, a ambulanta radi svaki dan od 7 do 22 časa.

Lek sprečava razvitak teške forme bolesti

Prof. dr Radan Stojanović sa Katedre za kliničku farmakologiju i toksikologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu kaže za portal Danasa da se „molnupiravir“, lek protiv kovida, već nalazi u Srbiji i trebalo bi da ga dobijaju pacijenti iz cele zemlje.

Ima li ih i da li se koriste lekovi protiv korone u Zrenjaninu, Užicu, Majdanpeku, Novom Sadu, Surdulici, Subotici, Nišu i Kragujevcu 4
Prof. dr Radan Stojanović, Foto: Privatna arhiva

– U pitanju je antivirusni lek i propisuje se u kovid ambulantama. Sprečava razmnožavanje, odnosno deobu korona virusa u organizmu. Obolelima se daje u prvih pet dana od početka infekcije i nije predviđen za sve obolele – objašnjava taj stručnjak.
Prema rečima prof. dr Stojanovića, „molnupiravir“ se ne daje onima koji su već razvili srednje tešku ili tešku kliničku sliku, trudnicama, dojiljama i deci mlađoj od 18 godina.

– Ne daje se i svima koji samo imaju blagu kliničku sliku, već inficiranima koji, uz takvu kliničku sliku, imaju barem još jedan faktor rizika za razvoj teže forme bolesti. To su starija životna dob od 60 godina, gojaznost kod koje je indeks telesne mase (BMI) 30 i veći, ali i hronične bolesti, na primer, kardiovaskularne, dijabetes i druge – precizan je taj profesor.

Kako on dodaje, rezultati kliničkih ispitivanja za lek „molnupiravir“ pokazala su da oboleli koji započnu terpiju na vreme, imaju za 30 odsto manju šansu da razviju tešku formu bolesti i završe na bolničkom lečenju.

– Zbog toga je lek dobio odobrenje za hitnu primenu i u Srbiji i nalazi se već u 13. protkolu za lečenje obolelih od kovida, zajedno sa drugim lekovima. „Molnupiravir“, ali i drugi antivirusni lekovi, mogli bi da utiču na situaciju u vezi sa zahuktavanjem ovog petog talasa epidemije kovida u Srbiji – ističe prof. dr Stojanović.

Objašnjavajući kako, on kaže da lek sprečava razvoj teške forme bolesti kod pojedinca, a zdravstveni sistem tako oslobađa velikog broja pacijenata čime se čuvaju kapaciteti za osobe koje nemaju kovid, već neke druge boelsti.

Bolje sprečiti nego lečiti

Sa druge strane, dr Radmilo Petrović, epidemiolog, virusolog i vakcinolog u penziji, kaže za portal Danasa da ne veruje u uticaj antivirusnih lekova na tok ovog petog talasa.

– Lek se daje onima koji su već oboleli, a ja sam uvek bio za to da je „bolje sprečiti nego lečiti“. Ovaj talas je talas omikron soja korona virusa, ali prisutni su i delta soj, ali i virus gripa. Polako se pune bolnice, povećava se broj pacijenata na respiratorima, što ukazuje da omikron nije onako bezazlen kako smo prvobitno pretpostavili – naglašava sagovornik Danasa.

Ima li ih i da li se koriste lekovi protiv korone u Zrenjaninu, Užicu, Majdanpeku, Novom Sadu, Surdulici, Subotici, Nišu i Kragujevcu 5
dr Radmilo Petrovic

Upitan za procenu dokle će ovaj peti talas da traje, dr Petrović kaže „sigurno još dva meseca, možda i tri“.

– Trajaće dokle god virus ne inficira sve ljude. Neki od njih će imati blage forme bolesti, neki teške, dok ogroman broj građana neće ni znati da su zaraženi. Imaće blage simptome, nalik prehladi, i neće se testirati – ističe taj stručnjak.

Na pitanje Danasa koji su sledeći faktori rizika kada je širenje omikrona u pitanju, on kaže da su to predstojeće slave, ali i polazak učenika u školu nakon zimskog raspusta.

– Dovoljno je da jedno dete ne nosi masku u odeljenju, a da ima virus, pa da se onda zarazi čitav razred – zaključuje dr Petrović.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

(Radmila Briza)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari