Vacić (ni)je pretio Velebitu? 1Foto: Medija centar

Pretnje koje je politikolog Vuk Velebit primio na Fejsbuku tokom 2017. godine sa profila na kome je stajalo ime Miša Vacić i dalje su predmet istrage, rečeno je Danasu u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

– Oštećeni Vuk Velebit podneo je krivičnu prijavu protiv pet NN izvršioca koji su koristeći različite korisničke naloge na društvenoj mreži Fejsbuk objavili komentare koje je oštećeni shvatio kao pretnje. Od navedenih pet prijava tri su okončane a po dve je postupanje u toku. Jedna od navedene dve je i protiv NN lica koje je u momentu objavljivanja komentara koji je prijavljen koristilo Fejsbuk korisnički nalog pod nazivom „Misa Vacic“. Zbog određene tehničke kompleksnosti, dokazne radnje su i dalje u toku – kaže tužilac Branko Stamenković.

On dodaje da su „navodi oštećenog Velebita da tužilaštvo nije postupalo po prijavama koje je podneo netačni, naprotiv“.

– Nažalost, ovakve neutemeljene izjave u vezi rada javnog tužilaštva u našoj zemlji su sve češće sa raznih strana društvenog i političkog spektra i ne doprinose pozitivno krivičnim postupcima koji su u toku – ističe Stamenković.

Sagovornik Danasa objašnjava da do sada nisu pribavljeni dokazi da je Fejsbuk profil sa koga je stigla pretnja Vuku Velebitu zaista koristio Miša Vacić te da on tim povodom nije saslušan.

– Po pribavljanju dokaza o mogućem identitetu osumnjičenog, to lice će biti saslušano u skladu sa zakonom – zaključuje Stamenković.

Politikolog Vuk Velebit primio je pretnje 2017. godine sa profila na kome je stajalo ime Miša Vacić, i tada mu je poručeno da će ići „pod mač“. Povodom pretećih poruka kojima je bio izložen Velebit je za Danas rekao da je tokom protesta 2017. bio na meti različitih botova, ekstremista preko stranice koja se zvala Narod protiv obojene revolucije.

– Tada mi je i na Fejsbuku stigla pretnja sa profila Miše Vacića da treba da idem pod mač. Podneo sam desetak prijava, za neke od njih sam dobio rešenja iz tužilaštva da je postignut sporazum o nagodbi, ali konkretno za prijavu protiv Miše Vacića nikada nisam dobio odgovor – rekao je Velebit. On je dodao da se ne plaši, ali i da se oseća nebezbedno.

– Vacić zna da neće odgovarati, a kako se budu bližili izbori očekujem sve češće i sve nasilnije akcije srpske desnice. Miši Vaciću se šalje poruka iz institucija da možete da radite šta hoćete i da vas niko neće dirati – istakao je Velebit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari