Vakcinacija u regionu: Slovenija prva, BiH poslednja 1Foto: EPA-EFE/ ETIENNE LAURENT

Vakcinacijska trka protiv virusa korona u regionu, koju je u početku ubedljivo vodila Srbija, sada je postala izjednačenija.

U svetu je do sada barem jednu dozu vakcine protiv virusa korona primilo 30,7 odsto svetske populacije, dok je 16 odsto potpuno vakcinisano (ljudi koji su primili sve doze propisane protokolom vakcinacije), piše Al Jazeera Balkans.

Naučna online publikacija Our World in Data otkriva da je do sada u svetu dato 4,59 milijardi doza vakcine i da se dnevno daje 36,63 miliona doza.

Prema poslednjim podacima (10. avgust) u trci u vakcinaciji vode Španija i Kanada sa po 72 odsto vakcinisanog stanovništva.

Španija i Kanada vode trku

U Španiji je 62 odsto stanovništva potpuno vakcinsano, a deset odsto delimično (primili jednu dozu vakcine), dok Kanada ima nešto više potpuno vakcinisanih – 62,5 odsto.

Na trećem mestu je Velika Britanija sa 69 odsto vakcinisanih, od toga gotovo 59 odsto potpuno vakcinisanih.

Izrael, koji je dugo predvodio svetsku trku u vakcinaciji, sada je na četvtom mestu sa 67 odsto vakcinisanih, od čega je više od 62 odsto potpuno vakcinisano.

Jednak broj vakcinisanih imaju i Francuska i Italija, dok Nemačka ima 62 odsto vakcinisanih.

Na dnu liste su Nigerija sa 1,2 odsto vakcinisanih, Sudan sa 1,4 odsto i Kenija sa 2,1 odsto vakcinisanih.

Slovenija pretekla Srbiju

Vakcinacijska trka u regionu, koju je u početku ubedljivo vodila Srbija, sada je postala izjednačenija.

Podaci Our World in Data pokazuju da Slovenija ima procentualno najviše vakcinisanih – 45 odsto, od čega je 40 odsto potpuno vakcinisano.

Jednak postotak poptuno vakcinisanih ima i Srbija (40 odsto), ali nešto manje onih koji su primili samo jednu dozu vakcine – oko dva odsto.

Hrvatska je potpuno vakcinisala 37 odsto svog stanovništva, dok je 3,4 odsto populacije primilo jednu dozu i još čeka poptunu vakcinaciju.

Kosovo pobeglo sa začelja

U Crnoj Gori je četvrtina stanovništva (25 odsto) potpuno vakcinisana, dok je 4,9 odsto primilo jednu dozu.

U Severnoj Makedoniji potpuno je vakcinisano 21 odsto stanovništva, delimično pet odsto.

Kosovo, koje je u početku bilo najsporije u procesu vakcinacije, više se ne nalazi na poslednjem mestu – potpuno je vakcinisano 8,8 odsto stanovništva, dok je jednu dozu primilo 8,4 odsto.

Bosna i Hercegovina je poslednja u regionu po broju vakcinisanih – u toj zemlji potpuno je vakcinisano 8,5 odsto stanovništva, dok je 6,2 odsto primilo jednu vakcinu.

Detaljnije istražite u interaktivnim grafikonima portala Al Jazeera Balkans.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari