Valentina Reković: Jedna od milion 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Valentina Reković je četiri meseca nakon istupanja iz pokreta „1 od 5 miliona“ prešla u Stranku slobode i pravde – ali to nije želela da nam kaže, pa smo potvrdu morali da potražimo kod dobro obaveštenih izvora.

Nagoveštaje je davala na svom Tviter profilu, gde je retvitovala objave SSP-a, a ponajviše potpredsednice stranke Marinike Tepić, koja ju je branila kada su „nikovi“ na internetu počeli da podsećaju da je Reković ne tako davno prekršila dogovor o bojkotu.

– Čitam napade na SSP zbog Valentine Reković. Ona ima 23 godine i javno je priznala grešku. Kao i Pavle Grbović. Za razliku od veterana naknadne pameti. I druge neke mlade su samlele „vedete“ za svoj račun uskakanja u prvoborce. Mladima bih uvek oprostila. Peračima biografija nikad – napisala je Tepić na Tviteru.

Dan kasnije na istoj mreži oglasila se i Reković. Napisala je da svaku kritiku zbog odluke da izađe na izbore prihvata, te da joj je danas zbog toga iskreno žao. Pravdala se da je tada iskreno verovala da je izlazak na izbore bio ispravna odluka, kao što je verovala u ideju da je zaključavanje u Rektorat dok se Siniša Mali ne proglasi plagijatorom bilo ispravno.

– Za Rektorat smo bili u pravu, za izbore nismo, to je pokazalo vreme, a grešku sam javno priznala. Danas mogu da se kajem za tu odluku, ali vreme ne mogu da vratim unazad. Isto tako, nadam se da ću imati priliku delima da ispravim štetu koju sam, glasajući za izlazak na izbore, načinila. Smatram da imam pravo da nastavim da se borim protiv fašističkog i rušilačkog režima. Dok vlast upropaštava živote i državu, ne mogu i neću sedeti skrštenih ruku – poručila je Reković.

Ona se prvi put pred očima javnosti pojavljuje u februaru 2019. kada učestvuje u organizaciji šetnje studenata Fakulteta političkih nauka, koji su sa Voždovca dopešačili u centar grada na protest. Vidljiva će postati u julu mesecu, kada su aktivisti „1 od 5 miliona“ održali performans ispred Predsedništva na Andrićevom vencu, povodom sedmogodišnjice vlasti Srpske napredne stranke.

Potom je došla blokada rektorata, čekanje Vučića ispred RTS-a prilikom njegovog gostovanja u „Upitniku“, u međuvremenu subotnji protesti. Krajem januara 2020. upravo je Reković u ime „1 od 5 miliona“ na platou ispred Filozofskog fakulteta saopštila da će taj pokret izaći na parlamentarne izbore, iako su insistirali na bojkotu.

Valentina Reković završila je gimnaziju „Pivo Karamatijević“ u Novoj Varoši. Politikološki smer na Fakultetu političkih nauka upisala je 2016.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari