Zbog rasta vodostaja bočnih kanala i bujičnih vodotoka juče je proglašeno vanredno stanje odbrane od poplava za grad Slavonski Brod i obližnje opštine Sibinje, Podcrkavlje i Gornja Vrba.

Najteže je u naseljima Slobodnica i Bartolovci gde je poplavljeno nekoliko porodičnih kuća, a voda je prodrla u više od 50 podruma. Hrvatski mediji prenose da se službe pripremaju za evakuaciju stanovništva.

Na kritičnom delu oko autoputa Zagreb – Beograd još u ponedeljak je izgrađen zečji nasip, a saobraćaj se odvija normalno. Zatvoren je samo istočni izlaz s autoputa prema Zagrebu. Sve ekipe za odbranu od poplava Brodsko-posavske županije juče su bile na terenu, a pomoć pružali su i vatrogasci. Mediji prenose da se šteta u poljoprivredi već procenjuje na više od 200 miliona kuna (27,5 miliona evra), a prestanak padavina očekuje se tek za vikend.

Poplave i u RS

Banjaluka – U Derventi je juče proglašeno vanredno stanje odbrane od poplave, koje su prouzrokovane višednevnim obilnim padavinama. Iz Opštinskog štaba civilne zaštite saopšteno je da je ugroženo oko 300 domaćinstva, a da su zbog izlivanja reke Ukrine ugrožena i gradska naselja uz obalu. Reka Janja izlila se i poplavila nekoliko stotina magistralnog puta Bijeljina-Zvornik, a voda preti i tamošnjim domaćinstvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari