Grčki premijer Aleksis Cipras odlučio je da se preda pred „kaznenim“ zahtevima međunarodnih poverilaca, ocenio je bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis. Kako prenosi Gardijan, Varufakis je rekao da je Cipras, umesto da se drži programa svoje partije Siriza, odlučio da postane „novi De Gol, ili Miteran, što je izglednije“.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Varufakis je podneo ostavku posle referenduma na kojem su Grci odbacili kredit ponuđen od „trojke“ poverilaca u zamenu za strogu štednju. Cipras je podneo ostavku prošle nedelje usled rascepa u Sirizi, čiji značajan deo članstva ne prihvata njegovu kompromisnu politiku prema poveriocima

Izvori iz grčke vlade juče su saopštili da je Cipras odbio da se sastane sa liderom Nove demokratije Evangelosom Mejmarakisom, pošto „nema prostora za programsko spajanje“ između ove vodeće opozicione stranke i Sirize, prenosi Grčki reporter. Mejmarakis je od grčkog predsednika Prokopisa Pavlopulosa u petak dobio mandat za sastav nove vlade. Međutim, očekuje se raspisivanje prevremenih izbora, najverovatnije za 20. septembar.

„Predsednik Nove demokratije Evangelos Mejmarakis kontaktirao je jutros predsednika vlade Aleksisa Ciprasa zahtevajući sastanak u kontekstu njegovog mandata za sastav nove vlade. Premijer je lideru Nove demokratije objasnio da u sadašnjem parlamentu nema šanse za formiranje nove vlade, zbog čega je svoj mandat odmah vratio predsedniku republike“, naveli su izvori.

Cipras je objasnio da nema svrhe sastajati se s Mejmarakisom pošto veruje da Siriza i Nova demokratija ne mogu da naprave koaliciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari