Vasić: Nadam se da će ova godina biti stabilna, imamo dovoljno sredstava na računu 1Vladan Vasić Foto: Danas

„Prošla godina bila najčudnija godina u koju smo ušli sa puno planova i ambicija ali je kovid 19 skrenuo fokus’. Nismo se nadali pandemiji u 21. veku, nadam se njenom kraju i vakcine su početak kraja pandemije“, rekao je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić za Danas, dodajući da se nada da će ova godina biti normalna.

Vasić je dodao da su u proleće prošle godine kada se nisu znale razmere kovid infekcije, dobro reagovali tada ali reaguju i sada.

„Stigli smo do svakog kome je pomoć bila potrebna i ako nismo odlični, dobili smo prelaznu ocenu“, rekao je Vasić, dodajući da smatra da su grad dobro vodili i apelovao „da ne treba širiti strah i paniku i da treba biti pribran“.

Prema njegovim rečima, tokom devet meseci borbe sa virisom korona, bilo je teško planirati, dodajući da je budžet za ovu godinu usvojen na jednoj od sednica u decembru prošle godine.

„Dobro je što su odbornici Gradske skupštine zdravi i što nismo imali problema sa kvorumom. Gradski budžet za ovu godinu je optimističan, ,nadajući se da će ova godina biti stabilna kad je reč o pandemiji. U prošloj godni imali smo dobro ostvarenje gradskog budžeta sa sto i više posto. Štedeli smo i radili rebalans. Na računu imamo pristojan iznos sredstava i ne bojimo se za januar, februar i mart i spremni smo za ovu godinu“, rekao je Vasić.

Ocenjujući rad javnih preduzeća čiji je osnivač Gradska uprava, Vasić je rekao da su ona prošlu godinu završila sa pozitivnim poslovanjem, da su likvidna i da nemajuvećih dugovanja.

„Stanovi gradjana koji se greju preko Toplane su topli, Toplana je prešla na gas, nemamo problema ni sa vodosnabdevanjem, grad je čist a radimo i na novim istražnim radovima na novim izvorištima vode. I pored borbe sa pandemijom, nismo odlagali neke investicije , javna preduzeća ostvarila su svoje planove, dobro su radila i gradjevinska sezona odvijala se nesmetano i bila uspešna“, rekao je Vasić.

Govoreći o planovima za ovu godinu, Vasić najavljuje izgradnju Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, otvorenog bazena, zgrade Hitne službe.

„Ima zagadjenja u gradu, pre svega zbog individalnih ložišta koja koriste loš ogrev a ima i zbog industrije i radićemo na tome da se to smanji.Biće postavljena Automatska stanica za merenje kvaliteta vazduha. Ona će biti postavljena kod Tehničke škole u gradu“, rekao je Vasić.

Dodaje da će gradska vlast nastojati i da javne ustanove predju na daljinsko grejanje preko Gradske toplane koja za grejanje koristi gas.

„Javni privatno partnerstvo nam je pomoglo jer se četiri škole u gradu greju na bio masu. Radi se projekat da se Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i Srednja stručna škola priključe na sistem daljinskog grejanja jer se one sada greju na ugalj i drva. Vrtiće smo priključili na centralno grejanje.Oove godine biće realizovana akciju da u starom „Tigrovom naselju“ gde postoje tehnički uslovi privatne kuće priključe na daljinski sistem grejanja preko Gradske Toplane. Sufinansiramo radove na energetskoj efikasnosti zgrada. U ovoj godini imaćemo budžetski fond da i privatne kuće sufinansiramo oko energetske efikasnosti“, rekao je Vasić.

Prema njegovim rečima, Grad Pirot ima dosta projekata iz oblasti zaštite životne sredine.

„Najvažniji je svakako izgradnja Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koji očekujemo da se realzuje ove godine. Vrednost ove kapitalne investicije je oko 14 miliona evra i on će biti realizovan iz pomoć Nemačke razvojne banke KWF. Deo novca bi upotrebili za sanaciju glavne vodovodne cevi od sela Krupac do grada i za sanaciju kanalizacione mreže u gradu. Imamo i projekat Kompostane a to znači rešavanje primarne i sekundarne selekcije otpada“, rekao je Vasić.

Vasić najavljuje i početak izgradnje otvorenog bazena u gradu ove godine.

„Završena je javna nabavka za pripremne radove. Odbornici Gradske skupštine su to podržali. Za prvu fazu radova smo planirali 120 milona dinara.Voleli bi da na leto 2022. godine bazen bude završen“, rekao je Vasić.

Dodaje da je Gradska uprava kupiti hotel “Stadion“ i sva umetnička dela „Prvog maja“.

„Razgovarali smo sa stečajnom upravnicom „Prvog maja“ da to kupimo. U rebalansu budžeta ćemo u februaru izdvojiti 25 miliona dionara“, rekao je Vasić.

Krajem prošle godine počela je rekonstrukcija Opšte bolnice Pirot. Vrednost prve faze radova je oko dva miliona evra a finansira se preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije.

„Od izgradnje zgrade Hitne pomoći se nije odustalo. Za njenu izgradnju potrebno je 100 miliona dinara.Uskoro ćemo dobiti gradjevinsku dozvolu i ovu zgradu ćemo izgraditi“, rekao je Vasić.

 

Veliko interesovanje turista za Staru planinu

Vasić kaže da je minulu godinu obeležilo i veliko interesovanje turista za boravak na Staroj planini, Pirotu i okolini.

„Na Sajmu peglane kobasice u januaru prošle godine imali smo oko 10.000 posetilaca, potom je sve korona presekla i do maja i juna je vladalo zatišje a onda došlo so ekspanzije turista. Veliki broj turista je boravio u selima i oživeo je seoski turizam. I to je nešto što nismo očekivali i u ovoj godini ćemo imati mali fond iz gradskog budžeta kako bi motivisali gradjane da ulažu u obnovu kuća i bave se turizmom“, rekao je Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari