Važan korak u borbi protiv etnički motivisanog nasilja 1Darko Baštovanović Foto: privatna arhiva

“Mislim da za gospodina Brajkovića znači tu neku vrstu  satisfakcije što mu je na neki način priznato da se zaista radilo o nečemu što je etnički motivisano”, rekao je za Danas Darko Baštovanović, međunarodni sekretar Hrvatskog nacionalnog veća (HNV), komentarišući prvu presudu etnički motivisanih napada na pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji.

Baštovanović objašnjava da za HNV ova presuda predstavlja značajan korak u vraćanju poverenja u pravosudne institucije u Srbiji i da je moguće da, kada se proces vodi adekvatno, žrtve dobiju pravdu jer, kako je obrazložio, imaju niz otvorenih slučajeva kod kojih procedura dugo traje, a uprkos tome što se sve činjenično utvrdi, presuda izostaje.

Viši sud u Subotici je osudio B. P. na tri meseca kućnog zatvora. On je, kako navodi HNV, uz niz uvreda na nacionalnoj osnovi, psovanje hrvatske majke i nazivanje ustašama, najpre nasrnuo na članove porodice Zorana Brajkovića. da bi potom fizički napao i samog Brajkovića, oborivši ga na zemlju.

Važan korak u borbi protiv etnički motivisanog nasilja 2
Foto: privatna arhiva

“Imamo čitav niz nerešenih slučajeva koji se vode pred srpskim sudovima, od slučaja iz 2016. godine, kada su pretučeni mladići u Sonti i to je bio čitav niz napada koji se dešavao u nekoliko meseci. Taj primer, koji je još uvek otvoren pred sudstvom, do slučaja iz 2019. godine jedne naše sunarodnice, koja nije iz Vojvodine, kojoj je lokalni funkcioner u jednoj srpskoj opštini pretio silovanjem i koji je učinio sve da joj se zatvori posao. O tome su mediji isto pisali i taj slučaj je i dalje otvoren”, kazao je Baštovanović.

“Dok smo pričali sa gospodinom Zoranom Brajkovićem, čudio se i rekao: ‘ja ne mogu verovati da u Subotici postoje ljudi koji bi bili tako nešto spremni izgovoriti’, uz jednu, onako iskrenu dozu čuđenj. Jer, ipak treba biti svestan, Subotica je multikuturalna sredina i nisu manjine nikakva izolovana zajednica koja živi u rezervatu mimo svih dešavanja i pored drugih zajednica. Dakle, vi tu živite i svakako da vas kao pojedinca, kada doživite tako nešto, to iznenadi, zaista pogodi sa jedne krajnje ljudske strane”, kazao je Baštovanović.

On ističe da se ovakvi napadi ne dešavaju sami od sebe, već da su jednim delom rezultat odnosa između Srbije i Hrvatske, koji se najčešće zaoštrava uoči obeležavanja značajnih godišnjica ili, kako je naveo primer iz 2016. godine, kada je Hrvatska blokirala jedno pregovaračko poglavlje Srbije, koje se odnosilo na ljudska prava.

Od tada Baštovanović kaže da neprestano traje i negativna medijska kampanja, koja se, kako je pojasnio, pre svega vodi u mejnstrim medijima, zbog čega smatra da oni čine drugi veoma važan deo ovog problema.

A situacija je takva, tvrdi Baštovanović, da od 2016. godine HNV svake godine beleži barem po jedan napad na pripadnike hrvatske nacionalne zajednice iz različitih mesta u Srbiji.

“Naravno, imamo i drugih stvari, gde nam se prijavljuju uvrede, gde nije bilo fizičkog kontakta, ali je bilo uvreda, gde je bilo na neki način diskriminacije koja je etnički motivisana. Tako da nemamo godinu koja prođe bez takvih stvari, ali čak i ako bismo podelili godinu, dešava se na svakih par meseci da nam se neko javi i da kaže ‘doživeo sam šikaniranje zato što sam Hrvat’, kolokvijalno rečeno”, dodao je Baštovanović.

Ipak, on je naglasio da ova presuda uliva nadu da je, pre svega, moguće adekvatno voditi proces i dobiti zadovoljavajuću presudu, te da bi i ovi slučajevi, koji su još uvek otvoreni, jednog dana mogli da dobiju epilog.

“U kontekstu ove presude, kažem još jednom, mislim da je značajan korak ka vraćanju našeg poverenja u pravosudni sistem i organe, da je moguće profesionalno delovati. Gorak ukus ostaje još uvek, što zbog onoga vezano za delovanje policije i njihovih pokušaja da spinuju i kvalifikuju delo, pa do toga da se određeni deo lokalnih političara u Subotici javio i rekao kako se radi o maltene sukobu oko parkinga, gde apsolutno nije bilo nešto etnički motivisano. I nadamo se da će ova presuda ohrabriti ljude, koji su doživeli nešto slično kao porodica Brajkovića, da nam se jave i da nam slučaj prijave”, zaključio je Baštovanović.

Otrovni naslovi u medijima

“Pratimo redovno pres klipinge u elektronskim i štampanim medijima. Od 2016. sa presekom na 2019. godinu, mi smo u medijima imali preko 1.000 najotrovnijih mogućih naslova kada su u pitanju Hrvati u Srbiji, Republika Hrvatska i neke teme koje se tiču odnosa sa Hrvatskom. Praktično da niste imali rubriku, pa i među zabavnim rubrikama, koje nisu na neki način imale antihrvatski sentiment. Dakle, preko 1.000 naslova u tri godine, onda možete zamisliti kakva je situacija”, rekao je Baštovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari