Važi li "Končuljski sporazum" o amnestiji? 1Foto: EPA

Najavljena primena novousvojenog Zakona o ratnim memorijalima mogla bi da na jugu Srbije ponovo izazove političke i svakojake druge tenzije slične onima iz decembra 2012. godine kada je u centru Preševa postavljeno spomen-obeležje 27 pripadnika paravojne Oslobodilačke vojske za Bujanovac, Preševo i Medveđu (OVPMB).

Pripadnici Žandarmerije su u januaru 2013. godine uklonili spomenik koji je premešten u dvorište lokalne džamije gde se i sada nalazi. U najvećem albanskom selu Veliki Trnovac postoji memorijalni kompleks Ridvanu Ćazimiju (komandantu Lešiju), koji je ubijen u sukobima sa državnim snagama bezbednosti 24. maja 2001. godine.

– Nama nikako ne odgovara ono što se najavljuje od strane vlasti u Beogradu, jer to bi značilo novo podizanje tenzija i diskriminaciju prava Albanaca na jugu Srbije. To se podgreva i kroz medije i podiže političku temperaturu – ocenjuje Šaip Kamberi, predsednik Opštine Bujanovac, obrazlažući protest protiv „najnovije represije“ koji su usvojili albanski odbornici iz Preševa, Bujanovca i Medveđe.

I Ragmi Mustafa, bivši predsednik Opštine Preševo i lider Demokratske partije Albanaca (DPA), smatra da bi rušenje spomen-obeležja Albancima koji su pre osamnaest godina poginuli kao pripadnici OVPMB „bio slučaj bez presedana“.

– Končuljskim sporazumom svi pripadnici OVPMB su amnestirani od strane države, a to se verovatno odnosi i na one poginule. Ne znam zašto sada ponovo tenzije kada niko od tih ljudi nije nijednom presudom proglašen teroristom ili neprijateljem države – pita Mustafa, koji priznaje da „nije detaljno upoznat sa onim što zakon predviđa“.

Albanski zvanični podsećaju da na teritoriji Bujanovca i Preševa postoje spomen-obeležja poginulim pripadnicima policije i Žandarmerije koji takođe „iritiraju Albance“, pa bi i to pitanje moglo da bude pokrenuto sa njihove strane. Na teritoriji ove dve opštine postoji najmanje desetak spomen-obeležja Albancima koji su poginuli kao pripadnici OVPMB. Najveći je onaj „komandantu Lešiju“, gde se svake godine na dan njegove pogibije organizuju memorijalne svečanosti uz prisustvo velikog broja Albanaca. Tu su izložene njegove lične stvari, a nalazi se i džip koji je koristio. Na dva jarbola vijore se zastave Republike Albanije.

Tokom maja 2013. godine državni organi sprečili su početak radova na Spomen-kompleksu pripadnicima OVPMB u selu Oraovica nadomak Preševa. Uz ulaganje od oko 100.000 evra, a po projektu koji je urađen u Prištini, ovde je trebalo da bude podignuto osam granitnih stubova visine 16 metara u znak sećanja na osam pripadnika ove paravojne formacije. Uz međunarodno posredovanje radovi su obustavljeni, a onda je bez dozvole i saglasnosti državnih organa podignut spomenik u centru Preševa, koji je potom uz prisustvo Žandarmerije i teške mehanizacije uklonjen.

„Reagovanje“ protiv uklanjanja spomenika

Bujanovac – Skupština albanskih odbornika Bujanovca, Preševa i Medveđe usvojila je „Reagovanje“ u kome se navodi da se protivi bilo kakvoj inicijativi uklanjanja nadgrobnih spomenika bivših boraca Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM). Skupština albanskih odbornika Preševske doline osuđuje, kako se navodi, govor mržnje, diskriminacije i denigracije prema Albancima Preševske doline. Dodaje se da je kao posledica ove optužujuće, omalovažavajuće kampanje „veliki broj mladih Albanaca, bivših pripadnika OVPMB bio podvrgnut nepravednom i neopravdanom krivičnom gonjenju, pozivanju na informativne razgovore, a sve u cilju stvaranja opšte nesigurnosti“. FoNet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari