Već ih imaju predsednik Aleksandar Vučić i voditelj Ognjen Amidžić: Kome će ove godine pripasti ključevi grada Šapca? 1Foto: Grad Šabac

Najveće priznanje grada Šapca, Aprilsku nagradu, u vidu ključa grada i plakete, koja se dodeljuje u nekoliko kategorija, pre dve godine, dobio je predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, za „razvoj demokratskih vrednosti i poštovanje ljudskih prava i sloboda“.

On je tom prilikom postao i „počasni građanin grada Šapca“, ali je bio sprečen da nagradu primi lično.

Ključeve grada, prošle godine, „za razvoj demokratije, ljudskih prava i sloboda“, dobio je i voditelj Ognjen Amidžić, Šapčanin koji živi i radi u Beogradu.

Kome će ove godine biti uručena, znaće se u ponedeljak, 24. aprila, na Svečanoj akademiji, od 12 časova, u amfiteatru Akademije strukovnih studija u Šapcu.

Već ih imaju predsednik Aleksandar Vučić i voditelj Ognjen Amidžić: Kome će ove godine pripasti ključevi grada Šapca? 2
Tvrđava na Starom gradu u Šapcu Foto: K. V. / Danas

Inače, Dan grada Šapca, obeležava se u znak sećanja na 22. april 1867. godine, kada je i posledni turski vojnik napustio šabačku tvrđavu, a srpski barjak, zaviorio se na zidinama ovog zdanja, posle tri i po veka.

Ostalo je zabeleženo da je ključeve grada, u prepodnevnim časovima, primio pešadijski kapetan Lazar Cukić, koji je sa vojskom umarširao u tvrđavu, dok su Osmanlije, preko reke, otplovile u jednom pravcu.

Već ih imaju predsednik Aleksandar Vučić i voditelj Ognjen Amidžić: Kome će ove godine pripasti ključevi grada Šapca? 3
Proslava Dana grada 2020. godine Foto: Grad Šabac

U okrivu obeležavanja ovogodišnjeg Dana grada, od 18. do 24. aprila, najavljene su brojne manifestacije, a program je otvorila izložba Narodnog muzeja „Praistorijsko nalazište Šančina u Desiću – jedno moguće čitanje“.

Postavka je 18. aprila svečano otvorena na Trgu šabačkih žrtava.

Izložbu „Stara štampa – 140 godina Šabačkog glasnika“, posetioci Međuopštinskog istorijskog arhiva, mogu videti od danas.

Izložba Škole primenjenih umetnosti „Trag u vremenu“, u okviru edicije „Kultura ćirilice“, biće otvorena večeras, u 18 časova, u izložbenom prostoru Biblioteke šabačke.

Program manifestacija za naredne dane

Izložba „Slikari i dela – slike iz Likovne zbirke Narodnog muzeja u Šapcu“, svečano će biti otvoreni u četvrtak 20. aprila, 12 časova, u Narodnom muzeju.

Otvaranje izložbe „Akvarel i tačka“, slikara Dušana Đukarića, u Galeriji Kulturnog centra, zakazano je za petak, 21. april, u 12 časova.

Istoga dana, u sali Doma kulture u Prnjavoru, premijerno će biti izvedena predstava „Poltron“, po tekstu Siniše Pavića, u izvođenju Amaterskog pozorišta Prnjavor.

U subotu, 22. aprila, na planini Cer, u 10 časova, biće održana treća Cerska trka sa preponama, u organizaciji Udružnja građana „Cerska bitka“ i Turističke organizcaije grada Šapca (TOŠ).

Nešto kasnije, na gradskom trgu, od 17 časova, u okviru programa „Igraj sa nama, Dan grada slavimo zajedno“, u planu su kreativne radionice za najmlađe, uz animatore, muzički program, kviz znanja, talenat šou, virtuelnu zabavu i pozorišnu predstavu, u organizcaiji TOŠ-a.

Od 20 časova, u Šabačkom pozorištu, biće održan koncert Hora Radio-televizije Srbije, „Srpska horska muzika“, dirigent Hadži Jakov Milutinović.

Nakon koncerta, u 21 čas, sa pratećim ansamblom, nastupiće solisti opere Narodnog pozorišta u Beogradu, Dragoljub Bajić i Ljubica Vranješ.

U ponedeljak 24. aprila, najavljena je Svečana akademija i dodela Aprilskih nagrada, a program ovogodišnjih manifestacija, zatvara izložba pozorišne fotografije, autora Jugoslava Radojevića, koja će u 19.30 biti predstavljena posetiocima Galerije „Vladislav Lalicki“ u Šabačkom pozorištu.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari