Veća plata nastavnicima sa zvanjem 1

Prvi put od 2003. godine, Ministarstvo prosvete je predvidelo da će nastavnici koji imaju neko od četiri zvanja dobiti uvećanu platu od iduće školske godine. Međutim, još ne zna kako će se to sprovesti u praksi i na koliki procenat povišice prosvetari mogu da računaju.

– Činjenica je da Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja daje pravo na uvećanu platu za stečeno zvanje i odredio je rok, ali pitanje ostvarivanja tog prava tek treba da se uredi propisima koji nisu u delokrugu Ministarstva prosvete. Trenutno je u postupku donošenja Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama koji treba da reši i pitanje uvećanja plata za stečeno zvanje prema propisima iz oblasti obrazovanja – rečeno je Danasu u Ministarstvu prosvete.

Prema projekciji Ministarstva prosvete, plata pedagoškog savetnika trebalo bi da bude uvećana za pet odsto, dok će samostalni pedagoški savetnik dobiti povišicu od sedam odsto. Za višeg pedagoškog savetnika predviđeno je povećanje zarade sa 10 odsto, a 12 odsto sledovalo bi visokom pedagoškom savetniku, ali prema podacima Ministarstva, u Srbiji trenutno nema nastavnika u ova dva zvanja. U školama je najviše zaposlenih u prvom, najnižem zvanju pedagoškog savetnika – takvih je 312 u osnovnim i 138 u srednjim školama. Ukupno 32 samostalna pedagoška savetnika radi u osnovnim, a 20 u srednjim školama. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, svega jedan ili dva nastavnika su konkurisali za zvanje višeg pedagoškog savetnika, ali procedura izbora još nije završena.

Sindikati obrazovanja pozdravljaju nameru države da nagradi najambicioznije nastavnike, ali sumnjaju da će se to postići Zakonom o zaposlenima u javnim službama, protiv koga se žestoko bore.

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, kaže za Danas da pomenuta odredba o uvećanju plate nastavnicima sa zvanjima, ubačena u zakon još 2003, nikad nije implementirana, ali ne zbog nedostatka novca, jer je reč o malom izdatku, imajući u vidu o kom broju prosvetnih radnika je reč. Jankovićeva za nemar okrivljuje sve bivše prosvetne vlasti, ukazujući i na, kako kaže, veliki problem srpske prosvete – uravnilovku. Ona sumnja da će plaćanje nastavnika shodno stečenom zvanju biti rešeno Zakonom o zaposlenima u javnim službama. Ukazuje da prema nacrtu tog zakona direktor preporučuje ko će biti svrstan u koji platni razred, a količina para ostaje ista, što znači da, “ukoliko nastavniku plata bude povećana za 200 dinara, toliko će biti oduzeto tetkici i obrnuto”.

– Niko ne zna kako će se vrednovati plaćanje nastavnika sa zvanjima i ne verujem da će se to primenjivati pre 2019. Budžet za obrazovanje je smanjen, pa će razlika između obrazovanja i drugih delatnosti biti još veća – smatra Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari