Večeras u Boru ekološki protest zbog prekomernog zagađenja 1Photo: Pixabay/J.W.Vein

Aerozagađenje koje je u poslednja tri meseca povećano, neposredni je povod za ekološki protest koji će biti održan večeras u Boru, navode inicijatori protesta, a prenosi borski portal Bor 030.

Poziv za protest potpisao je prosvetni radnik i odbornik pokreta “Dveri” u Skupštini grada Bora Saša Stanković i u njemu je pored ostalog, navedeno:

Borske merne stanice očitavaju od pet, pa čak i do osam puta veću koncentraciju sumpor dioksida. Opasnija od sumpor dioksida je povećana koncentracija taložnih mikročestica koje se lepe za pluća i mogu sem čađi sadržati i teške metale.

Portal Bor 030 prenosi i zahteve odnosno pitanja koja su nadležnima uputili inicijatori protesta, očekujući odgovore u što kraćem roku. Naime, inicijatori protesta traže informacije  o tome koliko je puta po službenoj dužnosti ekološka  inspekcija posetila kompaniju Ziđin Bor Koper (ZiJin Bor Copper), zahtevajući da se izveštaji obelodane i da se vide mere koje su izrečene.

Traže, takođe, da se zna koji je konkretan razlog doveo do povećanog aerozagađenja i na koji način i u kom vremenskom intervalu će problem biti rešen. Inicijatori zahtevaju, pozivajući se na Zakonu o zaštiti vazduha, da građani budu obavešteni o tome koje su tačno štetne materije u vazduhu i u kom vremenu će biti u vazduhu – da bi se upozorili teži bolesnici i deca.

U pozivu za ekološki protest koji je upućen stanovnicima Bora i okolnih sela navedeno je da protest nije politički, već građanski sa ciljem da se smanji zagađenje.

Građani su se do sada pojedinačno, kao i organizacije koje deluju u Boru obraćali ekološkoj inspekciji Borskog okruga, gradskoj upravi i kompaniji „Srbija Ziđin Bor Koper“, a pokrenuta je i peticija protiv zagađenja. Predstavnici lokalne samouprave su nekoliko puta organizovali sastanke sa menadžmentom kompanije „Srbija Ziđin Bor Koper“, nadležnim ministarstvima i inspekcijama. Formirana je i radna grupa koja će se baviti ovim problemom, a kako je to novinarima rekao gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, to je i najbolji način za rešavanje problema.

Prema informacijama sa automatskih mernih stanica u Boru, aerozagađenje, odnosno prekoračanje količine sumpor dioksida u vazduhu u Boru od početka jula zabeleženo je dva puta, drugog i sedmog jula u jutarnjim satima, dok je tokom juna to bila gotovo svakodnevna pojava, objavila je RTV Bor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari