"Veći problem je čišćenje MUP-a od saradnika kriminalaca": Predsednik Policijskog sindikata o izgledu policajaca, nošenju brada, minđuša i tetovaža 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Odgovor na pitanje kako će ubuduće izgledati policijski službenici doći će iz malo očekivanog izvora – Ustavnog suda Srbije.

Kako je pisao Radio Slobodna Evropa, kancelarija Povernice za ravnopravnosti tražila je od ove institucije da proveri ustavnost i zakonitost Pravilnika o načinu ponašanja i ličnom izgledu policijskih službenika i drugih zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Konkretno, upitna je ustavnost odredbi pravnilnika koji zabranjuju policijskim službenicima da imaju vidljive tetovaže, a za muške pripadnike i da nose brade i minđuše. Ove odredbe, stav je podnosioca zahteva, u suprotnosti su sa ustavnim načelom ravnopravnosti.

Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije za Danas ističe da bi promene pravilnika u tom pravcu bile na tragu trenda koji je već prisutan u više evropskih policija.

– U pojedinim evropskim zemljama je potpuno normalno da policajci imaju tetovaže, pirsinge, nose brade, kaže Mijailović.

Ipak, kako napominje, njegov lični stav je da bi trebalo uzeti i obzir društveni kontekst prilikom odlučivanja.

– Moj utisak je da tetovaže stvaraju određeni stepen nepoverenja kod dela građana, pogotovo kod starije generacije. Dodatno se stvar komplikuje kada se uzme u obzir da smo u prošlosti imali problem sa lažnim predstavljanjem građana kao policajcima čime se dodatno urušava poverenje. Postoje različita mišljenja kada je ova tema u pitanju, ali moj stav je da vidljive tetovaže ne bi trebalo da budu dozvoljene pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, navodi Mijailović.

On podseća da pravilo o zabrani tetovaža nije oduvek važilo, napominjući da su brojni pripadnici nekadašnje Jedinice za specijalne operacije imali istetoviranu ružu na vratu.

Ipak, kako dodaje, poslednjih godina su svi kandidati sa bilo kojom tetovažom, vidljivom ili ne, bili onemogućeni da pohađaju srednju školu unutrašnjih poslova.

– Znatno veći problem od ovoga je da se ministarstvo očisti od policijskih službenika koji su sarađivali sa kriminalnim grupama, navodi Mijailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari