U organizaciji Udruženja građana „Žanki u čast“ i Mesne zajednice Rabrovo, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije i opštine Kučevo, u ovoj pećkoj varošici se od 21. do 24. oktobra održavaju deveti po redu „Žankini dani“.

Na sećanje dive srpskog pozorišta Žanke Stokić u četvrtak – prvog dana ove manifestacije u okviru programa za decu održaće se pozorišna predstava „Bubica“ u izvođenju dramske grupe Amaterskog pozorišta iz Prokuplja „Lektirići“. Održaće se i izložba rukotvorina „Sa izvora prošlosti“ u organizaciji Kluba žena „Entuzijasti“ Kučeva. Na tribini „Hrišćanstvo i normalnost“ govoriće profesor Vladeta Jerotić. Devete pozorišne svečanosti „Žanki u čast“ otvoriće Ministar za kulturu u Vladi Republike Srbije Nebojša Bradić. Prve večeri na sceni Doma kulture u Rabrovu, predstaviće se pozorište Moderna garaža iz Beograda sa predstavom „O tempora, o mores“ u režiji Bratislava Petkovića u izvođenju glumaca Svetlane Bojković, Elazabete Đorevske i Vlastimira Đuze Stojiljkovića. Iste večeri ljubitelji pozorišne umetnosti imaće priliku da vide Nelu Mihajlović i Sonju Jauković u pozorišnoj predstavi „Cijanid u pet“ u režiji Božidara Đurovića.

U petak, drugog dana manifestacije pozorište „Bata Bulić“ iz Petrovca na Mlavi nastupiće sa predstavom za decu „Sedam Snežana i patuljak“, a glumci pozorišta „Slavija“ iz Beograda, Danica Maksimović, Milan Lane Gutović, Milan Tomić i Ana Sakić nastupiće u pozorišnoj predstavi „Ko se boji Virdžinije Vulf“.

– Žanka nije imala uslove da se školuje i svoj uspeh gradila je na čistom talentu. Svojom harizmom postala je glumačka veličina, bila je vesele prirode, proslavila je i svoje mesto Rabrovo, i na njenom nadgrobnom spomeniku piše da po njenom zahtevu da je Rabrovčanka – kaže predsednica organizacionog odbora ove manifestacije, Svetlana-Ceca Kuzmanović. Bogat program biće i u subotu, kada će se održati projekcija „Film iznenađenja“, zatim pozorišna predstava „Kuća bez prozora“ u režiji Vladimira Lazića, u kojoj igraju glumci pozorišta „Slavija“ iz Beograda Đurđija Cvejić, Ljiljana Lašić, Branko Đurić i drugi. Ovo veče završiće se koncertom Nikole Ilića pod nazivom „Veče balada“.

U nedelju, poslednjeg dana „Žanki u čast“ u Rabrovu, biće za svakog po nešto. Iz programa Jugoslovenske kinoteke posetioci će moći pogledati film „Ite Rine“, a autor Željko Miloradović predstaviće svoju novu zbirku pesama pod nazivom „Treptaj“. Ovogodišnje devete po redu rabrovske svečanosti „Žanki u čast“ završiće se pozorišnom predstavom „Krčmarica Mirandolina“, u režiji Juga Radivojevića i u izvođenju glumaca pozoriša „Boško Buha“ iz Beograda, Andreje Miloševića, Ivana Jeftovića, Katarine Žutić, Ane Zdravković i drugih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari