Vek diplomatskih odnosa Srbije i Švajcarske 1Foto: Beoinfo

Jedan vek diplomatskih odnosa Srbije i Švajcarske govori da su naši narodi
tradicionalno u prijateljskim odnosima i da je zadatak svih nas da te veze čuvamo i unapređujemo na svim nivoima, rekao je večeras gradonačelnik Beograda Siniša Mali u Bernu.

Večeras je u Bernu   organizovan svečani prijem povodom 100 godina od otvaranja ambasade
Srbije u Švajcarskoj.

Zahvalivši ambasadorki Snežani Janković na inicijativi za uspostavljanje saradnje Beograda i Berna, Mali je istakao da je to tek početak.

Beograd ima šta da nauči od Berna u želji da bude uz rame najrazvijenijim gradovima sveta. Naš glavni grad se menja i ubrzano razvija, pokrenute su investicije i brojni projekti, gradimo „Beograd na vodi”, planiramo izgradnju mostova i metroa, a nacionalna avio-kompanija dominira u regionu, podsetio je Mali.

On je dodao da oko 200.000 Srba živi u Švajcarskoj i poručio im da su njegova vrata za njih otvorena ukoliko im zatreba pomoć.

Gradonačelnik Berna Aleksandar Čapet je rekao da mu je bilo zadovoljstvo da poseti Beograd i bude domaćin ove uzvratne posete.

On je naveo da bi gradovi trebalo da se razvijaju, ali ne prebrzo, već uz istovremeno očuvanje istorije i svojih starih delova, kako bi deca i unuci pamtili kakvi su Beograd i Srbija bili u prošlosti.

Ambasadorka Snežana Janković je podsetila na svoje iskustvo od pre dve godine, kada je otišla kod gradonačelnika Berna da mu se predstavi i pitala ga da li je nekada bio u Beogradu i da li bi želeo da ga poseti, na šta je on potvrdno odgovorio.

Mislim da je to bila prva poseta jednog gradonačelnika Berna Beogradu ikada, a rezultirala je potpisivanjem sporazuma o saradnji, kazala je Janković i dodala da joj je veoma drago
zbog toga, prenela je Gradska služba za informisanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari