Veliki doprinos zdravlju žena 1Nebojša Zelenović Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović se nedavno osvrnuo i na prošlonedeljnu odluku Skupštine grada Šapca da vakcine protiv HPV (humani papiloma virus) u ovom gradu budu besplatne i rekao je da je ponosan što je javnost u Srbiji, a posebno stručna medicinska, pozdravila ovu odluku.

– Posle odluke da HPV vakcina bude besplatna u našem gradu za sve građane Šapca koji to žele, pojavile su se neke informacije da mi ne možemo mi kao grad da donosimo takve odluke. Ja sam siguran da možemo. Grad Šabac je doneo zakonitu odluku na osnovu uvažavanja preporuke Saveta za zdravlje grada Šapca, koji se o tome izjasnio na prethodnim sednicama, rekao je Zelenović.

Da podsetimo, takozvane HPV vakcine su u Srbiji su preporučene, ali nisu obavezne niti besplatne. One su prevashodno namenjene devojčicama i mlađoj ženskoj populaciji, ne bi li se sprečilo inficiranje i prenošenje humanog papiloma virusa, za koji je dokazano da je jedan od glavnih uzročnika kancera grlića materice. U nekim zemljama, kao što je tu slučaj u Australiji, ovakva, ali obavezna i besplatna vakcinacija, je gotovo iskorenila pomenuti kancer, koji se karakteriše velikim procentom smrtnosti

– Mi smo prvi u Srbiji koji ćemo to raditi, ali nećemo dok prethodno struka ne bude s tim upoznata i uključena u sve. Član 14 Zakona o javnom zdravlju kaže da lokalna samouprava ima pravo da formuliše okvir i propiše pravila. Biće usvojen pravilnik na Savetu za zdravlje koji će da definiše kako i na koji način se sprovodi imunizacija, koje će nadležne institucije u to biti uključene. Mi SADA ne znamo koliko će se dece, odnosno roditelja prijaviti, ali prvo će biti organizovana edukacija i biće obavljene sve procedure, onako kako Zavod za javno zdravlje propisuje, kazao je gradonačelnik Zelenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari