Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković otvoriće ovogodišnji Sajam šljiva u Osečini, u petak 30. avgusta 2013. godine u 13 časova. Jedna od najznačajnijih manifestacija u regionu koja promoviše „kraljicu voća“ biće održana osmi put po redu, od 30. avgusta do 1. septembra 2013. godine. Očekuje se da će Sajam tradicionalno posetiti veliki broj privrednika i javnih ličnosti iz oblasti politike, kulture, sporta, medija, nevladinih organizacija.


Ovogodišnji Sajam šljiva u Osečini počeće u petak 30. avgusta 2013. godine u 13 časova, otvoriće ga ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, a na njemu će se predstaviti preko 200 izlagača iz Srbije i regiona (Slovenija, Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina). Tako će posetioci imati priliku da probaju najraznovrsnije proizvode od šljiva među kojima su kolač od šljiva, karaban (poslastica od meda, šljiva i oraha), rakija, suve šljive.. Ali, i da vide i nauče sve o novinama u proizvodnji, preradi i uzgajanju našeg „plavog blaga“. Jedna od najznačajnijih manifestacija u regionu koja promoviše „kraljicu voća“ biće održana osmi put po redu, od 30. avgusta do 1. septembra.

Osečanska Podgorina je najpoznatija po uzgajanju, preradi i trgovini šljiva i njenih proizvoda. Ima preko milion stabala šljive, veliki broj sušara i pogona za dopremu šljive. Kažu da šljiva u ovim krajevima ima neponovljivu aromu i upravo je zbog toga Sajam šljiva uspeo da se izdvoji kao manifestacija koja ne samo da promoviše šljivu, već se svim snagama trudi da poboljša njeno uzgajanje i preradu.

Brojna stručna predavanja organizovana su na teme: „Lokalne uprave i finansiranje poljoprivrede“, „Domaće i novostvorene sorte šljiva“, „Savremena tehnologija gajenja šljive“, „Zaštita šljiva“, „Novi trendovi u turizmu kao način revitalizacije sela“…

Sajam će, kao i svake godine, obogatiti brojne izložbe edukativnog karaktera koje podsećaju na očuvanje tradicije. Na Trgu starih zanata mogu se saznati sve male tajne uspešnih i davno zaboravljenih zanata koji i danas uspevaju da fasciniraju posmatrača.

Da je sajam manifestacija koja misli na sve generacije, potvrđuje i dečiji program. Tako će i ove godine jedan od najzanimljivijih programa biti „Ulica dečijih koještarija“, na kojoj će mališani izložiti svoje umetničke predmete. Svoju kreativnost najmlađi stanovnici Osečine pokazaće na Dečijem maskenbalu koji je prošle godine podigao lestvicu u originalnosti.

Za starije, tu je „Poselo kod lampeka“ – degustacija rakije pripremane na tradicionalni podgorski način, koju će začiniti pevačke grupe, svirači starih instrumenata, kao i folklorni ansambli.

Trenutak kad u Osečini zastaje dah je Svečani defile – povorka koja prolazi kroz mesto dok je pozdravljaju nasmejani meštani. U povorci koju predvodi Kraljica šljive nalaze se svi gosti iz Srbije i regiona (sportski klubovi, folklorni ansambli, plesne grupe, vitezovi, konjanici).

Za muzički program manifestacije zadužene su grupe „Miligram“ i „Neverne bebe“, kao i pevač Topalko.

Prateći program festivala čine između ostalih i izložba pčelara, izložba automobila old-tajmera, humanitarna akcija dobrovoljnih davalaca krvi, borba vitezova, sportski susreti.

Poslednjeg dana sajma, 1. septembra, biće organizovana svečana dodela nagrada najboljim učesnicima, čime će ovogodišnji Sajam šljiva i zvanično biti zatvoren.

Organizatori ove privredno-turističke i kulturno-zabavne manifestacije Opština Osečina u saradnji sa Turističkom organizacijom „Podgorina“, uz podršku Vlade Republike Srbije preko resornih ministarstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari