Veljanovski: Ne sme biti negativne kampanje u TV programima 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Kopredsedavajući Privremenog nadzornog tela za praćenje medija Rade Veljanovski izjavio je danas da je javnim medijskim servisima i komercijalnim televizijama preporučeno da ne mogu da imaju negativnu kampanju tokom izveštavanja pred izbore.

Veljanovski je za televiziju Prva izjavio da je medijima preporučeno i da „ne mogu da pružaju neopravdnu prednost nosiocima javnih funkcija“, kao i da funkcioneri moraju „izričito da naglase“ da li su na nekom događaju u skladu sa funkcijom koju obavljaju ili su predstavnici stranke.

On je pojasnio da nedopuštenost negativne kampanje u medijima ne znači izbegavanje bilo kakve kritike, već „vulgarne kritike i etiketiranja“.

„Urednik u tom slučaju treba da opomene ili prekine sagovornika. Niko ne očekuje od novinara da nekoga izbaci iz emisije, ali je potrebno da novinar koji razgovara podseti (sagovornika) na ta pravila“, kazao je Veljanovski.

Veljanovski je naveo da je ocena Privremenog nadzornog tela za medije za drugu polovinu januara da u javnim servisima ima uglavnom neutralnog tona po pitanju izveštavanja o političkim dešavanjima, i da je povećano učešće predstavnika opozicionih stranaka u programima.

Dodao je i da je uočeno „nešto“ manje učešće predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, koje je ipak „i dalje dominantno“ u TV programima.

On je rekao da je praćenje izveštavanja medija o političkim strankama i njihovim predstavnicima zvanično počelo od raspisivanja izbora, a da će u ponedeljak ponovo biti održan sastanak sa predstavnicima komercijalnih televizija.

Veljanovski je apelovao na političare „da se odazivaju pozivima“ za učešće u emisijama, i naveo da će Privremeno nadzorno telo za medije tokom predizborne kampanje pratiti evidenciju i poziva za gostovanje političarima u televizijskim emisijama, koje su oni odbili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari