Veran Matić: Dugoočekivana odluka Apelacionog suda u "slučaju Ćuruvija" moguće u decembru 1foto FoNet Milica Vučković

Predstojeći decembar bi mogao doneti dugoočekivanu odluku Apelacionog suda u „slučaju Ćuruvija“ i okončanje drame koja traje skoro četvrt veka, ocenio je u autorskom tekstu predsednik Komisije za istrage ubistava novinara Veran Matić na sajtu bezbedninovinari.rs.

Prošli decembar doneo nam je prvostepenu presudu i ulio nadu da je pravda u slučaju ubistva novinara, urednika i vlasnika medija Slavka Ćuruvije spora ali dostižna, ocenio je Matić, podsećajući da će od 5. do 9. decembra biti održana javna sednica povodom žalbi na prvostepenu presudu za ubistvo Ćuruvije, kojom su na ukupno 100 godina zatvora nepravosnažno osuđeni podstrekači i izvršioci ovog zločina.

Moguće je da će pre donošenja pravosnažne presude, a po okončanoj javnoj sednici, petočlano veće doneti odluku da otvori pretres, ocenio je Matić, navodeći da bi donošenje pravosnažne presude „značilo završetak sudskog procesa koji traje osam godina“, odnosno 23 godine posle počinjenog ubistva.

Članovi veća su Nada Hadži Perić, predsednica, Vesna Petrović, sudija izvestilac i članovi sudije Dragan Ćesarević, Marko Jocić i Dušanka Đorđević.

Nepravosnažno osuđeni čelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković na izdržavanju je zatvorske kazne za druga dela, dok su službenici RDB-a Milan Radonjić i Ratko Romić u pritvoru kod kuće sa elektronskim nadzorom, dok je Miroslav Kurak u bekstvu, podsetio je Matić.

On je naglasio da za to suđenje postoji velika zainteresovanost domaće, ali i međunarodne javnosti i očekuju se posmatrači i eksperti iz brojnih međunarodnih novinarskih udruženja i organizacija koje se bave nakažnjivošću zločina protiv novinara, kao i predstavnici OEBS, Evropske komisije, Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope i drugih uglednih i uticajnih međunarodnih institucija i nevladnih organizacija, upravo zbog toga što je jedinstven slučaj rešavanja ubistva posle petnaest godina.

Matić je ukazao na statistički podatak da 90 odsto slučajeva ubistava novinara ostane nerešeno.

On je podsetio da je Vlada Srbije, na predlog novinarskih udruženja, 2013. godine osnovala Komisiju za istraživanje ubistava novinara čiji je cilj da se rasvetle sve činjenice zbog kojih nije bilo uspeha u istragama smrti novinarke Dade Vujasinović i ubistava novinara i urednika Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

Tokom 2014. godine podignuta je optužnica za ubistvo Slavka Ćuruvije, za koju postoje realna očekivanja da će do kraja ove godine dobiti pravosnažan sudski epilog. Superveštačenje forenzičkog instituta u Holandiji pokazalo je da nema dovoljno sačuvanih dokaza koji bi pomogli napredak u istrazi uzroka smrti Dade Vujasinović. Slučaj ubistva novinara Milana Pantića je još uvek otvoren.

Vlasti Srbije su, podsetio je matić, dugo godina bile pod snažnom kritikom zbog nečinjenja i nekažnjivosti, pa je Komisija za istraživanje ubistava novinara bila hvaljena kada je osnovana kao jedinstvena u svetu.

Posle prvih bitnih pomaka u ovoj oblasti, nastupile su brojne ozbiljne opstrukcije iz krugova koji su „po svaku cenu želeli da zaštite optužene, što je bi bilo posebno izraženo u slučajevima prikrivanja nezakonitih radnji od strane službenika nekadašnje državne bezbednosti“.

Realna su očekivanja da kraj ove godine donese potvrdu krivične odgovornosti nepravosnažno osuđenih kojima je već dva puta presuđivano. Svaki drugi ishod naneo bi nesagledivu štetu novinarstvu, bezbednosti novinara ali i državi Srbiji, koja je pokazala rešenost da se ovi slučajevi konačno reše i da presuđene kazne budu u skladu sa predlogom tužilaštva, naglasio je Veran Matić u autorskom tekstu za portal bezbedninovinari.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari