Veran Matić: I pritisci na medije da budu krivično delo 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić ocenio je danas da bi kroz izmene krivičnog zakonodavstva i pritisci na mediji trebali da budu krivično delo.

Matić je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da važeći zakoni u Srbiji pritiske na medije ne prepoznaju kao krivično delo i dodao da je, da bi do toga došlo, „potrebno da se kroz predlog izmene krivičnog zakonodavstva prošire nadležnosti tako da uključuju i pritiske na medije“.

„To bi omogućilo i da se pritisci sankcionišu i da dobijemo jedno krivično zakonodavstvo koje može biti dobra podloga za sankcionisanje pretnji i pritisaka prema medijima i novinarima“, dodao je on.

Matić je, upitan kako ocenjuje generalni trend bezbednosti novinara u Srbiji, gde baza podataka NUNS-a beleži 61 slučaj napada na novinare u ovoj godini, odgovorio da je „teško govoriti o generalnom trendu“.

„S jedne strane, brojke nešto znače ali je jako važna i atmosfera koja se stvara. Na trećem mestu, postoje i neke druge brojke“, rekao je on.

Matić je naveo da su, u evidenciji Republičkoj javnog tužilaštva, u ovoj godini, do 31. jula, zavedena 52 predmeta, – „znači, 10 manje“.

„Naravno, Republičko javno tužilaštvo više vodi računa o onim slučajevima koji su vezani za klasična krivična dela, a evidencija NUNS-a pokriva ono što se naziva pritiscima koji još uvek u krivičnom zakonodavstvu nemaju svoje uporište kako bi neko mogao da tuži za pritiske“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, pritisci uvek postoje.

„Dakle, od kada se ja bavim novinarstvom, od 1984, ali ako postoji snaga u medijima, ako su novinari osnaženi, onda veoma često ti pritisci predstavljaju odredjenu vrstu inspiracije da se bude još uporniji, snažniji i efikasniji“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari