Iračke snage bezbednosti uspele su da odbiju napad ekstremista na Bakubu, severoistočno od Bagdada. Kako su saopštili bezbednosni i bolnički izvori, najmanje 44 zatvorenika poginula su u napadu pobunjenika na policijsku stanicu u Bakubi.

Portparol iračkog premijera Nurija al Malikija rekao je da su pobunjenici ubili zatvorenike, a drugi irački zvaničnici navode da su ih ubili pripadnici snaga bezbednosti dok su pokušavali da pobegnu. Iračka vojska je saopštila da su ubijena 52 zatvorenika kada su napadači ispalili raketu iz minobacača.

U međuvremenu, džihadisti praktično kontrolišu strateški šiitski grad Tal Afar, saopštili su juče zvaničnici. Kako je navedeno, pobunjenici su preksinoć napali Bakubu, ali su snage bezbednosti odbile njihov napad. Pobunjenici su, međutim, praktično zauzeli Tal Afar, a u borbama ima više desetina mrtvih. To je rekao lokalni zvaničnik Nuredin Kabalan, dodajući da provladine snage i dalje kontrolišu delove te šiitske enklave u provinciji Niniv, u kojoj je većinsko sunitsko stanovništvo.

Tal Afar, ključni grad, nalazi se na putu ka sirijskoj granici, a u toj zoni džihadisti iz Islamske države Iraka i Levanta žele da naprave islamsku državu. Visoki predstavnici SAD i Irana su na marginama pregovora o spornom iranskom nuklearnom programu u Beču kratko razgovarali o situaciji u Iraku, saopšteno je juče iz diplomatskih krugova, prenose iranske agencije. Ipak, glavna tema sastanka zamenika državnog sekretara SAD Vilijama Bernsa i iranskog ministra spoljnih poslova Mohameda Džavada Zarifa bila je pitanje iranskog nuklearnog programa.

Portparolka Stejt departmenta Meri Harf podsetila je da SAD i Iran imaju zajedničke interese kada je u pitanju borba protiv radikalne sunitske grupe Islamska država Iraka i Levanta, koja je prošle nedelje krenula u ofanzivu i zauzela nekoliko područja u Iraku. Pregovori o iranskom nuklearnom programu, u kojima učestvuje i EU, trajaće do petka.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun upozorio je juče da bi versko nasilje moglo da poprimi široke razmere u Iraku i da se proširi izvan granica te zemlje. Ban je, takođe, izrazio veliku zabrinutost izveštajima o ratnim zločinima, „terorističkim napadima“ i drugim zločinima u trenutku kada džihadisti iz Islamske države Iraka i Levanta nastoje da povežu oblasti koje kontrolišu da bi stvorili islamsku državu. „Postoji realan rizik od daljeg verskog nasilja širokih razmera u Iraku i izvan njegovih granica“, rekao je u Ženevi novinarima. Ban je pozvao vladu iračkog premijera Nurija al Malikija da ima „otvoreniji pristup“. „Iračka vlada treba da ima jednu državu, i sunitsku, i šiitsku, i kurdsku, svi oni treba da budu u stanju da žive zajedno“, dodao je generalni sekretar UN.

Sirijski pobunjenici zauzeli granični prelaz

Bagdad – Sirijski pobunjenici zauzeli su juče granični prelaz El-Kaem između Sirije i Iraka, saopštila je iračka vojska. Prema navodima iračkih oficira, ti pobunjenici su lojalni pobunjeničkoj Slobodnoj sirijskoj vojsci (ASL) i sirijskom ogranku Al Kaide, Frontu el Nosra. El Nosra i Islamska drzzava Iraka i Levanta se bore jedna protiv druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari