Vesić: Planirano proširenje linija Bg voza 1Foto: danubeogradu.rs

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da je u Moskvi razgovarano o projektu proširenja linija Bg voza koji treba da poveže prigradske opštine i da bude kompatibilan sa budućim metroom.

Istovremeno sa izgradnjom metroa želimo da proširimo linije Bg voza. U prvoj fazi hoćemo da nabavimo 39 kompozicija, da rekonstruišemo više od 200 kilometara šina i da izgradimo oko 80 kilometara nove pruge, najavio je zamenik gradonačelnika.

Prema njegovim rečima, namera je da se Bg vozom poveže Zemun sa Surčinom, budućim Nacionalnim stadionom i aeorodromom „Nikola Tesla”, a kasnije da se povežu Beograd i Obrenovac, kao i da se urade dupli koloseci prema Lazarevcu i Mladenovcu.

Cilj je da ta mesta, uključujući Sopot i Barajevo, budu povezani brzim vozovima u špicu na 15 minuta, a van špica na pola sata. U gradu će taj takt biti na 10 minuta u špicu, a 20 minuta van njega, najavio je Vesić.

On je najavio da će do 2030. godine u Beogradu dominantan biti šinski sistem saobraćaja, kao osnovni podsistem javnog prevoza.

Imaćemo dve linije metroa i Bg vozom biće povezane sve prigradske opštine, osim Grocke, a predviđeno je i proširenje tramvajske mreže za oko 100 kilometara, uključujući linije na levoj obali Dunava i na Bežaniji, rekao je Vesić, prenosi Beoinfo.

Najavio je i da Beograd do 2030. godine više neće imati autobuse na dizel gorivo, jer je predviđeno da svi autobusi javnog gradskog prevoza budu električni, odnosno hibridni, ili da koriste prirodni gas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari