goran vesićfoto BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas, povodom izlivanja amonijaka kod Pirota, da nema razloga za paniku zato što je situacija pod kontrolom, ali ima razloga za oprez zato što incident nije završen i zato što nisu sanirane sve posledice.

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da građani treba da prate uputstva koja daju Štab za vanredne situacie i drugi državni organi, da se pridržavaju tih uputstava kako bi se iz te krize izašlo uz najmanju moguću štetu i da bi se zaštitili životi ljudi, što je u ovom trenutku najvažnije.

Vesić je rekao da su formirane dve komisije da bi se utvrdilo pod kojim uslovima je došlo do izlivanja amonijaka, a izveštaji će biti objavljeni.

On je rekao da je od jutros obavljeno merenje na pet lokacija u gradu Pirotu i ni na jednoj nije zabeleženo prisustvo amonijaka.

Vesić je rekao da Ministarsto za zaštitu životne sredine preduzima sve mere iz svoje nadležnosti kako bi se sanirale posledice i videlo šta se dogodilo.

On je rekao da nije prvi put da je na istom mestu došlo do iskliznuća voza i naveo da je razlog loša infrasruktura, dodaši da je 2018. godine potpisan ugovor o rekonstrukciji pruge od Niša do Dimitrovgrada, ali da je tek u martu ove godine raspisan tender za rekonstrukciju. Vesić je rekao da ne zna zašto se čekalo tri godine.

On je naveo da su sada izabrani izvođači radova za rekonstrukciju pruge, vrednost posla je oko 270 miliona evra, i dodao da očekuje da će najkasnije do juna početi rekonstrukcija pruge Niš-Dimitrovgrad.

Boban Stevanović iz Sektora za vanredne situacije rekao je da je stanje dva povređena vatrogasca dobro.

On je rekao da je tokom noći evakuisano 56 građana, svi su medicinski zbrinuti, 15 pacijenata je zadržano u Nišu, a devetoro u Opštoj bolnicu u Pirotu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari