"Vesićomobil" dobija naslednika: Šta se sve nalazi u planu javnih nabavki Vesićevog ministarstva? 1Foto: Beoinfo

Nakon „Pokretne kancelarije“, kada je bio samo u ulozi zamenika gradonačelnika, Goran Vesić će sada i kao ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dobiti svoj „Vesićomobil“, odnosno mobilne radne prostorije, ali ovog puta se ta nabavka navodi pod nazivom „kombi kancelarija“, a koštaće i same građane.

„Pokretna kancelarija“ koju je Goran Vesić predstavio u jesen 2021. godine, građane Srbije navodno ništa nije koštala, budući da je, kako je tada objasnio, advokat Nemanja Aleksić iz Novog Sada zakupio kamper i dao mu na korišćenje na nekoliko meseci.

On je tada rekao da je cilj pokretne kancelarije da „ljudima dođe na noge“ i pokuša da reši njihove probleme.

Dostignućima svoje “pokretne kancelarija” Vesić se gotovo svakodnevno hvalio, a među najvećima su sigurno ona iz oktobra 2021. godine kada je meštanima sela Senaja kod Mladenovca postavljeno ogledalo na opasnoj krivini, a žiteljima Malog Mokrog Luga zakrpljena je rupa na putu.

„Kada je moja pokretna kancelarija obišla naselje Senaja u Mladenovcu gospodin Jovica Bošković pitao je da li je moguće da se zbog bezbednosti u saobraćaju postavi ogledalo na jednoj opasnoj krivini. Obećao sam da će problem da bude rešen. JKP Beograd postavio je juče ogledalo. Beograd pobeđuje“, objavio je Vesić na svom Fejsbuk profilu uz slike ogledala koje na krivini stoji kao saobraćajni znak.

Već prvih dana kada je „kancelarija“ krenula na turneju, građani su na nju reagovali sa podsmehom. Naime, naziv „pokretna kancelarija Gorana Vesića“ osvanuo je na mobilnom javnom toaletu, koji je zatim postavljen u prikolicu kamiona i tako se „provozao“ centralnim gradskim ulicama.

Ipak, nova „Pokretna kancelarija“ sada ministra, nalazi se u Planu javnih nabavki Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za 2024. godinu i to kao šesta po redu.

U samom planu označena je kao „kombi kancelarija“, a procenjena vrednost ove investicije iznosi četiri miliona dinara i planirano je da bude realizovana u 1. kvartalu.

Podsećamo, u junu 2022. godine u kineskoj robnoj kući počela je i prodaja igračke “Vesićeva pokretna kancelarija”.

Igračka je koštala 360 dinara sa PDV-om, a sav prihod robna kuća navodno je uplaćivala Fondaciji Gnezdo.

Da li „Vesićomobil“ zaista nije koštao građane?

Da je „Pokretna kancelarija“ primer ’’banalnog i školskog primera’’ kršenja Zakona o sprečavanju korupcije, istakao je u novmebru 2021. godine Nemanja Šarović, tada predsednik pokreta „Ljubav, vera, nada“.

On je ocenio i da je cena iznajmljivanja kamper vozila do tada, za svega nekoliko meseci, dostigla 1.235.960 dinara ili 10.519 evra, dok zakon dozvoljava da poklon koji javni funkcioner može da zadrži sme da bude u vrednosti do 55 evra.

„Vesićomobil“ samo jedna u nizu stavki

U planu javnih nabavki za 2024. godinu za Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, pored očekivanih, nalaze se i neke neočekivano skupe stavke.

Procenjena vrednost službenih odela inspektora procenjena je na oko 12 miliona dinara, a za uklanjanje objekata po rešenju građevinskih inspektora odvojeno je 160 miliona dinara.

Usluge građevinskog nadzora nad uklanjanjem objekata po rešenju građevinskih inspektora procenjene su na oko 16 miliona.

Za nabavku laptop računara izdvojeno je 3.125.000 dinara, a pominje se i nabavka drona za koji je obezbeđeno 1.500.000 dinara.

"Vesićomobil" dobija naslednika: Šta se sve nalazi u planu javnih nabavki Vesićevog ministarstva? 2
foto Beoinfo

Usluge servisa vesti, foto servisa i video servisa procenjene su na oko 2.200.000 dinara, a za nabavke mobilnih telefona izdvojeno je tri miliona.

Montaža i video produkcija procenjena je na 1.200.000 dinara, a za pametne table ministarstvo je spremno da izdvoji oko pet miliona dinara.

Za obezbeđivanje avio karata i hotelskog smeštaja za službena putovanja u zemlji i inostranstvu planiran je budžet od oko 10 miliona, a za usluge prevođenja pet miliona.

Za usluge čišćenja zgrada planirano je da se izdvoji 7.500.000 miliona.

Marketinško praćenje aktivnosti MGSI sa svim neophodnim analizama i prezentacijama predviđeno je da košta do 13 miliona.

Spisak svih stavki koje su se našle u ovogodišnjem Planu javnih nabavki Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture možete pogledati na njihovom zvaničnom sajtu, odnosno na OVOM LINKU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari