Vesna Ilić, bivša direktorka OŠ “Nadežda Petrović” iz Velike Plane: “U Srbiji postoji matrica po kojoj se nepodobni direktori smenjuju” 1Foto: Privatna arhiva

– Način na koji je ovo urađeno je pokušaj lične i profesionalne degradacije, ne samo nas zaposlenih u školi, već i svih zaposlenih u prosveti. Smatram da ako je već neko sebi dao za pravo da kadrira direktore po školama, to nije smeo da radi mimo zakona.

Ovako za Danas počinje priču Vesna Ilić, sada već bivša direktorka Osnovne škole “Nadežda Petrović” u Velikoj Plani.

Ona je tokom šest meseci, koliko su trajali konkursi za izbor direktora u ovoj školi, prošla, kako sama kaže, kroz psihičku torturu, jer očigledno nije bila po volji vladajućih struktura u Velikoj Plani i Ministarstu prosvete.

Naime, Ilić je na prvom konkursu koji je održan još u julu dobila apsolutnu podršku zaposlenih i Školskog odbora i pobedila protivkandidatkinju 5:0 na glasanju. Međutim, taj konkurs je poništen zbog proceduralnih razloga.

Ilić objašnjava da nije želela da reaguje posle prvog konkursa, jer je smatrala da će na drugom stvari doći na svoje mesto.

Međutim, tek tada nastaju problemi, jer su, kako kaže, počeli pritisci na članove Školskog odbora da se ne pojave na glasanju ili glasaju protiv nje.

Iako je i na drugom konkursu, koji je održan u septembru pobedila, umesto nje na funkciju je pre nekoliko dana stupio v. d. direktora.

– Očigledno da se rezultati drugog konkursa, koji su dostavljeni Ministarstvu, nisu nekome dopali. Da li je u pitanju lokalna samouprava ili Ministarstvo, zaista ne znam, ali očigledno je da su sve vreme želeli da me sklone i na mesto direktora postave nekog iz svojih redova. U školi smo sumnjli da to može da se desi, jer smo videli da u celoj Srbiji postoji matrica po kojoj se nepodobni direktori vraćaju u nastavu ili su čak na listama za tehnološki višak, objašnjava Ilić.

Ona dodaje da se ovakav razvoj situacije naslućivao već duže vreme, jer su oba konkursa poništena iz banalnih razloga, o čemu je Danas već pisao.

Štaviše, objašnjava, ministar je poništio drugi konkurs ne sačekavši da istekne zakonski rok za žalbe, u okviru koga je škola trebalo da se izjasni o primedbama, koje je u zapisniku iznela republička prosvetna inspektorka.

Ilić kompletan proces izbora novog direktora vidi kao potpuni poraz nadležnih institucija, jer ne razume po kojim kriterijumima je Ministarstvo odlučivalo.

– Ako je zakonom predviđeno da se zaposleni i Školski odbor izjašnjavaju, da ministru daju predlog, onda bi on trebalo da ispoštuje odluku većine, jer je to osnovni postulat demokratskog društva. Ako je ministar imao bila kakve primedbe na moj rad, onda je prilikom postavljanja v. d.-a trebalo da navede koje su to moje lične ili profesionalne karakteristike sporne. Ovako, samo mogu da pomislim da im ja nisam odgovarala, a zašto ne znam. To treba da kažu oni koji me nisu imenovali, objašnjava Ilić.

Ona se zbog pritisaka koje je trpela u poslednjih šest meseci trenutno nalazi na bolovanju i ne zna kada će se vratiti na radno mesto.

– Svi zaposleni, a pogotovu ja, smo prošli psihičku torturu poslendjih šest meseci. U tom periodu nisam koristila ni godišnji odmor, ni bolovanje, jer je škola bila u fazi rekonstrukcije. Zahvaljujući kolegama, uspela sam sa tim da se izborim, ali je sada sve došlo na naplatu. Način na koji je postupano sa mnom govori o ponižavajućem položaju u kome se nalaze svi prosvetni radniki, zaključuje Ilić.

Iako još uvek ne zna koji će joj biti prvi radni dan, ističe da se vraća na radno mesto za koje se školovala.

Međutim, u kakvu školu će se vratiti, to ne može da kaže, jer su se juče pojavili i prvi problemi.

Naime, OŠ “Nadežda Petrović” je, prema informacijama koje je saopštila Demokratska stranka, jedina škola u Srbiji koja juče nije primila platu.

U saopštenju DS-a se navodi da je već 8. novembra kada je Ilić istekao mandat, ministar Ružić morao da imenuje v. d. direktora. On je to uradio tek 17. novembra i školu deset dana ostavio bez rukovodstva.

– Sadašnja v. d. direktorka nije još uvek uspela da deponuje potpis i zaposleni zbog toga nisu dobili platu na vreme. Još uvek nije poznato kada će im biti isplaćeni lični dohoci, a za to vreme njima dospevaju za naplatu računi i rate kredita, ističu u Demokratskoj stranci.

Oni traže od ministra Ružića da podnese ostavku zbog, kako navode, neviđenog i flagrantnog kršenja Zakona o opštem upravnom postupku.

– Ministar Ružić je ukinuo instituciju žalbe i uveo praksu prekog suda. Školski odbor OŠ “Nadežda Petrović” je u zakonskom roku podneo pravno argumentovan prigovor na zapisnik republičke inspektorke povodom drugog konkursa za izbor direktorke. Ministar je pre isteka roka za žalbe već poništio konkurs, kažu u ovoj stranci.

Danas je pokušao da dobije odgovore od Ministarstva prosvete zbog čega su poništena oba konkursa u OŠ “Nadežda Petrović”, kao I razloge zbog kojih nije ispoštovano pravo na žalbu Školskog obora.

Međutim, do objavljivanja ovog teksta, iz Ministarstva nam nisu prosledili odgovore na ova pitanja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari