Pešić: Pocrkali bismo od gladi da nema EU 1Foto: FoNet/Nenad Djordjevic

Potpuno je irelevantno šta govori predsednica Vlade, ističe za Danas sociološkinja Vesna Pešić na naše pitanje da prokomentariše izjavu premijerke Ane Brnabić da Srbija nikada nije bila bliža Evropskoj uniji, pogotovo zbog reformi u oblasti pravosuđa.

Kako kaže Pešić, Brnabić govori neviđene gluposti.

– Kako smo bliže Evropskoj uniji? Vučić drži vezu sa EU zato što mi živimo od EU. Šta nam Rusi daju? Ništa. Kinezi? Dolaze da kopaju, eksploatišu i zagađuju. Prvo, EU nam daje dosta novca, a drugo oko 75 odsto našeg izvoza ide u EU. Mi bismo pockrali od gladi kada bismo zvanično raskinuli sa EU, da kažemo da nećemo u EU – naglašava Pešić.

Kako navodi, predsedniku Vučiću je potrebno da s vremena na vreme “tobože” pokaže kako je članstvo Srbije u EU i dalje strateški cilj.

– Što se tiče EU, oni tolerišu Srbiju, jer trenutno imaju druga posla, vidite šta se dešava u Mađarskoj, Poljskoj, Bugarskoj… – smatra Pešić.

Upitana da prkomomenatriše poruku koju je na zajedničkoj konferenciji sa Brnabić rekao visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj da u Evropi nema mesta za negiranje genocida i promovisanje ratnih zločinaca, Pešić odgovara da je to jasna poruka “nemojte to da radite”.

– Međutim, šta osim poruka mogu da preduzmu? Da nam udare sankcije, da blokiraju pregovore? Imaju te “crne liste”, ali sem takvih pritisaka, EU i SAD ništa više ne rade na Balkanu – kaže Pešić.

Prema njenim rečim, Vučić i njegova Srpska napredna stranka su se vratili svojoj originalnoj poziciji – radikalskoj – i zbog toga imamo murale osuđenim ratnom zločincu Ratku Mladiću po celoj Srbiji, pevanje nacioanlističkih pesama od strane policajaca u Priboju, i to da su ratni zločinci “branioci srpstva”.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je preksinoć u Dnevniku RTS-a da je ispravan utisak da Srbija nikada nije bila bliže EU.

– Nikada nije bio pozitivniji stav EU prema Srbiji i onome što radimo u smislu reformi. Svakako na prvom mestu je to što smo mi u mandatu ove vlade stavili reforme u oblasti pravosuđa – rekla je Brnabić, dodajući da je Srbija mnogo uradila, te da je na mesečnom nivou slala izveštaje Briselu, delegaciji EU u Srbiji, svim državama članicama, te imala česte sastanke sa ambasadorima tih država.

Premijerka smatra da je pozitivan stav EU “zakucao” referendum, jer je, kako je rekla, Srbija pokazala da će, prvi put, pravosuđe biti nezavisno.

“Atentat na Vučića svaka dva meseca”

Povodom tvrdnji o još jednom planiranom atentatu na predsednika Srbije, Vesna Pešić za Danas ukazuje da se na svaka dva meseca sprema atentat na Aleksandra Vučića i postavlja pitanje, ukoliko su priče o atentatu tačne, šta radi Bratislav Gašić, koji je na čelu Bezbednosno-informativne agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari