Veštačenjem tragaju za "atentatorima" na Vučića 1Foto: Printscreen/rts

Kada je krajem oktobra prošle godine velika količina oružja pronađena u neposrednoj blizini porodične kuće Aleksandra Vučića u Jajincima, informacija o tome je detonirala javnim prostorom.

„Pokušan atentat na Vučića“, „Premijer sklonjen na sigurnu lokaciju“, „Stefanović: Strahujem za premijera“, neki su od naslova koji su preplavili medije. Devet meseci kasnije, nema ni govora o podizanju optužnice, istražni organi ne izlaze sa saopštenjima, a ni mediji koji su prednjačili u podizanju panike se više ne bave tom temom.

Iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u toku jučerašnjeg dana su nam kratko rekli da je u ovom slučaju i dalje u toku predistražni postupak i da je po zahtevima tužilaštva u toku izrada više različitih veštačenja u cilju utvrđivanja identiteta izvršilaca krivičnih dela.

A tog 29. oktobra 2016. godine, nakon što je u toku dana neko prijavio da je u šumi u beogradskom naselju Jajinci pronašao oružje, na lice mesta je došao lično ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Razlog – porodična kuća tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića nalazi se u neposrednoj blizini. Ministar Stefanović je saopštio da je premijer prebačen na sigurno mesto i da je mesto na kome je pronađeno oružje idealno za napad na kolonu vozila. Pronađen je ručni bacač M-80 (poznatiji kao „zolja“), četiri ručne bombe, 100 komada municije kalibra 7,62 milimetara i nekoliko metaka za automatsko oružje.

Za Mileta Novakovića, penzionisanog načelnika Uprave kriminalističke policije, činjenica da i devet meseci od pronalaska oružja nema optužnica pokazuje da je napravljena greška u istrazi.

– Očigledno je da je policija napravila grešku što je odmah po pronalasku oružja o tome obavestila javnost. U praksi, kod takvih slučajeva je najbolje sedeti i čekati da taj koji je oružje zakopao dođe po njega. Međutim, moguće je da u ovom slučaju iz nekog razloga, recimo ako je dosta meštana znalo za to oružje, nije bilo moguće napraviti zasedu, navodi Novaković i dodaje da je danas, devet meseci kasnije, malo verovatno da će se pronaći osobe koje su tu krile oružje.

Neposredno nakon pronalaska oružja državni funkcioneri su se utrkivali da prstom upru u – obaveštajne službe. Ministar Stefanović je pozvao bezbednosne službe da izađu sa informacijama koje imaju, a u suprotnom „treba svi da se povuku“. Od „države“ odgovore je zatražio i bivši ministar rada, a danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.

– Ako država ne reaguje, onda je pitanje u kakvoj državi živimo. Oni koji su u strukturama državne bezbednosti, a nisu u stanju da daju odgovore na ta pitanja, treba da se sklone i ustupe mesto onima koji hoće da to rade, rekao je Vulin.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da mu je čudno, što rešavanje slučaja koji bi u većini zemalja bio prioritet za istražne organe kod nas „traje i traje“. On nudi tri moguća scenarija zbog kojeg i dalje ne znamo identitet počinilaca.

– Moguće je da prosto ne postoje dokazi. Druga opcija je da su u ceo slučaj umešane tajne službe i da se iz tog razloga ne napreduje u istrazi. Najzad, postoji opcija i da je cela stvar nameštena da bi se privukla medijska pažnja. Najmanje uverljivo mi zvuči taj treći scenario, zato što ne mislim da bi se neko igrao ovakvim stvarima, kaže Radovanović.

A u danima koji su usledili, raznim opcijama su se bavili i mediji. Govorilo se o umešanosti Škaljarskog klana, povezanosti ovog oružja i ubistva navijača Aleksandra Stankovića, a pojedini mediji su objavili i da je osumnjičen izvesni Stevan Stamatović. Zbrku nije pojasnio ni ministar Stefanović sa izjavama da je policija analizom baznih stanica u blizini Vučićeve kuće u tri dana locirala 97 „bezbednosno interesantnih osoba“ u prečniku od jednog kilometra. Od tog broja, precizirao je Stefanović, saslušano je 37 osoba. Ipak, niko nije uhapšen. Govorio je i o „parcijalnom“ DNK materijalu koji je pronađen na oružju.

Sam Aleksandar Vučić je, za razliku od ministara, u prvom trenutku bio veoma rezervisan.

– Nemam nijedan dokaz da je neko hteo da me ubije. Čudno je mesto izabrano, možda se slučajno poklopilo. Mogu samo da pretpostavim da je to slučajno tamo neko ostavio. Za mene je najveća briga što se tamo deca igraju, to su bombe, zolja da je eksplodirala, to bi bila katastrofa. Pobila bi 20 dece, kazao je Vučić na konferenciji za medije nekoliko dana nakon incidenta. Ipak, par dana kasnije je rekao da su „stvari nešto ozbiljnije“, ali je ostao pri tvrdnji da nije bio po sredi pokušaj atentata na njega.

Oružje nastavilo da iskače

Tri dana nakon što je policija pronašla oružje u Jajincima, mediji su preneli da je pronađeno oružje u ukradenim kolima u jednoj garaži na Novom Beogradu. Iako nikada nije zvanično potvrđeno da su dva slučaja povezana, u javnosti su se pojavile spekulacije da je to oružje spremljeno za atentat na Andreja Vučića, brata predsednika, koji ima stan u blizini pronađenog oružja.

MUP: Više od 300 informativnih razgovora’]

– Policija je zajedno sa Bezbednosno informativnom agencijom povodom ovog slučaja obavila više od 300 informativnih razgovora, a istraga je i dalje u toku, rečeno je Danasu u MUP Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.