Ambasador Slovenije u Srbiji Franc But posetio je Požarevac i Kostolac, gde se susreo sa predstavnicima lokalne samouprave i stanovnicima slovenačkog porekla.

Na prijemu u Požarevcu, kome je prisustvovao i zamenik predsednika Skupštine grada Milić Jovanović, goste iz Slovenije pozdravio je zamenik gradonačelnika Požarevca Miodrag Stepanović. Inače, trenutno u Kostolcu živi oko 250 stanovnika poreklom Slovenaca. Mnogi od njih potomci su porodica koje su doseljene iz Austrougarske pre tačno 100 godina. Tadašnjem rudniku trebalo je obezbediti stručnu radnu snagu koja je, između ostalog, došla iz Maribora, Trbovlja, Celja i drugih mesta.

But je istakao da 5.300 državljana Srbije poseduje slovenački pasoš i dodao da uprkos ekonomskoj krizi odnosi Slovenije i Srbije nikada nisu bolji. Značajne investicije upravo dolaze iz Slovenije. Ambasador je iskazao očekivanje da će privrednici naći interes da ulažu na području Požarevca i Kostolca. Slovenija optimistički gleda na budućnost i tesnu saradnju sa Srbijom, kojoj daje podršku u postupku ulaska u EU, istakao je on. Ambasadora Slovenije u Kostolcu su dočekali predstavnici udruženja Slovenaca “Sava”. Saša Radić iz ovog udruženja rekao je da je obeležavanje 100. godine dolaska prvih doseljenika iz Slovenije, ujedno i prvo zvanično okupljanje pripadnika ove nacionalnosti i ljudi slovenačkog porekla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari