Video spot o pravima trans osoba 1Foto: www.transserbia.org

Nevladina organitacija Gayten-LGBT, u saradnji sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije, objavila je video spot pod nazivom „TRANSparentno“ kako bi ukazala na neophodnost usvajanja Zakona o rodnom identitetu.

Kako ističu iz Gayten-LGBT, trans osobe i osobe koje se rodno ne određuju u Srbiji trpe konstantnu diskriminaciju.

„Mržnja i nasilje su skoro dnevna pojava, a opšta populacija u znatnom procentu odobrava nasilje i diskriminaciju nad svima koji su drugačiji, pa tako i nad trans osobama. Mnoga pitanja koja za većinu građana/ki predstavljaju svakodnevicu, od trans osoba zahtevaju veliki napor i hrabrost: izlazak na ulicu, odlazak u školu ili fakultet, traženje posla i sve druge situacije koje zahtevaju pokazivanje ličnih dokumenta u kojima su ime i oznaka pola koji ne odgovaraju izgledu osobe“, navode iz ove nevladine organizacije.

Video spot, koji je Gayten-LGBT uradio u partnerstvu sa Centrom za ljudska prava i studije razvoja i produkcijskom kućom Crossroads film & video production, možete pogledati na linku ispod. Inače, ovaj video spot je deo projekta „Stvaranje tolerancije i razumevanja prema LGBT populaciji u srpskom društvu“, koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške, a sprovodi Kancelarija za ljudska i manjinska prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari