Povodom Vidovdana, velikog praznika srpske nacionalne istorije, na spomenik braniocima iz Požarevačkog kraja koji su stradali u vremenu od 1991. do 1999. godine, predstavnici lokalne samouprave, članovi Udruženja potomaka učesnika oslobodilačkih ratova, ratni veterani i invalidi, položili su cveće i vence odajući poštu i izražavajući zahvalnost za ispoljeni patriotizam i hrabrost. Venac su u ime grada Požarevca položili predsednik Skupštine grada Žarko Pivac i član Gradskog veća Milan Stojićević.


Tom prilikom Žarko Pivac je rekao da Požarevljani ne zaboravljaju prošlost i hrabra dela svojih sugrađana: – Opšte je poznato da su kosti srpskih vojnika rasute ne samo u Srbiji, već u Makedoniji, Grčkoj, Rumuniji, Egiptu i mnogim drugim zemljama. Uspomene na te hrabre ljude koji su u ime ideala i vere u svoju zemlju Srbiju položili živote treba večno da čuvamo jer ko zna gde bismo danas bili da da nije bilo tog patriotizma i u nekadašnjim ratovima a i u sukobima novijih datuma kao što su ovi od 1991. do 1999. godine. Niko od nas ne priželjkuje ta vremena, ali sećanja moraju da žive… To je obaveza svih nas. Odajući poštu junacima, čuvamo našu istoriju, poštujemo naše pretke, mislimo na buduće generacije, poručio je Pivac.

Član udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova od 1912. godine Miroslav Stepanović, istakao je da je tokom burne istorije naše zemlje stradao veliki broj hrabrih i odvažnih Srba: – Dužnost našeg Udruženja je da podseća koliko je ratnika iz ovog grada i kraja, od 1912. godine do zadnjih ratnih zbivanja izginulo. Trenutno jedna od važnih aktivnosti ovog Udruženja je podizanje spomenika stradalim Srbima u Prvom svetskom ratu u Rumuniji. U znak sećanja na poginule i negujuće patriotsku tradiciju, obeležavamo i ovaj dan“.

Svečanosti polaganja venaca na Vidovdan u Požarevcu prisustvovao je i predsednik kragujevačkog Udruženja ratnih veterana, invalida i članova porodica poginulih kao i Dragan Đorđević koji je odao poštu poginulim drugovima sa branika otadžbine i svim ratnim veteranima čestitao Dan veterana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari