“Kako seješ, tako žanješ”: Sagovornici Danasa o nameri da se od Radoičićeve vile napravi policijska stanica 1Foto: Xhelal Sveçla/Facebook

Prva posledica incidenta u selu Banjska koji je ostavio četiri žrtve mogla bi da bude konfiskovanje vile na jezeru Gazivode koja je, prema tvrdnjama vlasti u Prištini, u vlasništvu Milana Radoičića, doskorašnjeg potpredsednika Srpske liste.

Kako je kosovskim medijima kazao Dželjalj Svečlja, ministar unutrašnjih poslova Kosova, plan je da se vila Milana Radoičića pretvori u policijsku stanicu sa čamcima.

On je na konferenciji za medije, kako je preneo portal Kossev, naveo da je Radoičićeva vila izgrađena na zemljištu Agencije za šumarstvo Kosova, te da vodi razgovore sa ministrom poljoprivrede kako bi ova imovina bila preneta na Ministarstvo unutrašnjih poslova.

“Hoćemo da je koristi Kosovska policija kao stanicu za jedinicu sa čamcima u Graničnom odeljenju“, poručio je Svečlja.

Tumačeći ovu najavu kosovnog ministra unutrašnjih poslova sagovornici Danasa ističu da se, za sada, radi o političkoj ideji čija realizacija tek može da usledi.

– To je za sada jedna političko-propaganda poruka, a pretpostavljam da je potrebno da se ispune određene pravne pretpostavke da bi ideja zaista bila i sprovedena, kaže Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam.

On ističe da ovom najavom vlasti u Prištini nastoje da vilu Milana Radoičića i dalje zadrže u fokusu javnosti, nakon što su nedavno objavili fotografije i snimke kuće.

– Time oni žele da pošalju poruku: “Vidite u kakvom luksuzu živi čovek koji tvrdi da brani Srbe na Kosovu, šta je sve stekao na vašoj muci”, navodi Popov.

Bojan Pajtić, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu i nekadašnji predsednik Pokrajinske Vlade Vojvodine u najavi kosovskog ministra ne vidi ništa neuobičajeno.

– U svetu je uobičajeno da se nekretnine stečene organizovanim kriminalom zaplenjuju i prenamenjuju u objekte od javnog interesa. Na sličan način je, pre 15-ak godina, zaplenjena Šarićeva vila u Sremskoj Kamenici. Pretvorena je u objekat za smeštaj porodica dece obolele od malignih bolesti, poseća Pajtić.

Ovakav epilog, prema mišljenju političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, je očekivan, ali i opravdan.

– Milan Radoičić je potpredsednik „Srpske liste”, koja je bila i ostala lokalni instrument Vučićeve štetočinske politike u vezi sa Kosovom i Metohijom. Aleksandar Vučić je ukinuo takozvanu civilnu zaštitu severa Kosova, srpsku instituciju koja je do 2016. pod svojom kontrolom držala taj deo naše teritorije, odnosno uspešno ga je branila od albanskih paravojnih snaga. Uz to je Vučić na druge načine, uz svestranu pomoć „Srpske liste“, omogućio da i četiri severnokosovske opštine sa ogromnom srpskom većinom, dođu pod punu kontrolu Prištine. Otuda, ako je išta parcijalno pravedno u novoj fazi načelne nepravde koja nam se dešava u vezi sa Kosovom, to je da Radoičić i drugi ljudi koji su pomogli Vučiću da još neokupirani deo srpske teritorije bude okupiran, danas beru kisele plodove koje rađa drvo koje su posadili, napominje Anđelković.

Prema njegovim rečima, da je neko u pitanju od „običnih“ Srba sa severa Kosova, koji nisu bili saučesnici onoga što je protivno našem Ustavu i nacionalnim interesima uradio Vučić, rekao bi da se radi o prištinskom teroru projektovanom na imovinske odnose.

– Ali kada su u pitanju oni koji su po zadatku režima u Beogradu doprineli instalaciji mehanizama albanske secesionističke vlasti na severu naše južne pokrajine, jedino što osnovano mogu da pomenem jeste stara narodna izreka: „Kako seješ tako i žanješ“, zaključuje Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari