Vinari i vinoljupci u Srbiji danas slave Međunarodni Dan prokupca 1Foto: V. Laćarak

Međunarodni Dan prokupca, najvažnije autohtone sorte vinove loze u Srbiji, ove godine biće obeležen, 14. oktobra.

Ova manifestacija je održana prvi put pre pet godina, sa ciljem da prokupac, koji u poslednjih petnaestak godina doživljava pravu renesansu u Srbiji, postane prva sorta sa područja ovog dela Evrope koja ima svoj međunarodni dan.

Za pet godina Dan prokupca izrastao je u jedno od najvažnijih dešavanja na vinskoj sceni Srbije, koji, pod heštegovima #ProkupacDay i #DanProkupca okuplja vinoljupce i preko društvenih mreža.

Događaj je počeo Karavanom prokupca, zahvaljujući kome su po prvi put festival prokupca pored Beograda stigao i u Aleksandrovac i Kragujevac.

U hotelu Kragujevac, 10. oktobra je bila održana izložba vina od prokupca, sa akcentom na vinarije iz Šumadije i okolnih vinogorja, kao i
radionica o šumadijskim vinima.

Izložba vina je održana i dan kasnije u Aleksandrovcu, ispred Muzeja vinarstva, kao i radionica o identitetu župskog prokupca.

U hotelu Radisson Collection u Beogradu, 13. oktobra, je održana konferencija OKUSI RAZLIKU, OKUSI PROKUPAC, a na kojoj su domaći i međunarodni vinski stručnjaci govorili o vinima od ove značajne sorte.

Među stručnjacima je i Tomas Kurtijus MW, nosilac titule Master of Wine koja predstavlja najprestižnije priznanje koje neko može da ponese iz vinskog sveta, održao online predavanje o poziciji prokupca na međunarodnoj sceni.

Među učesnicima konferencije su bili vinari, predstavnici vinske industrije, novinari iz zemlje i inostranstva, kritičari i naučnici koji su na radionicama, vođenim degustacijama i masterklasovima osvetliti različite aspekte priče o velikoj srpskoj sorti vinove loze.

Na sam Dan prokupca, 14. oktobra, će u Hali 5 Beogradskog sajma biti održan Prokupac Show, uz koncert legendarnog Vasil Hadžimanov benda.

Izložba najboljih vina od prokupca počeće u 18h, a koncert u 20h.

Gosti će moći da se upoznaju sa vinima od prokupca iz većeg broja srpskih vinarija, ali i da razgovaraju sa vinarima i upoznaju se sa uzbudljivim i dinamičnim svetom savremenog srpskog vinarstva.

Cena ulaznice za Prokupac Show je 1.500 dinara, a karte se mogu kupiti preko servisa Gigstix. Sve informacije o manifestiaciji nalaze se na sajtu www.prokupacday.rs.

Maksimalni broj učesnika i gostiju ograničen je na 500, a događaj će se održati uz poštovanje socijalne distance i svih obaveznih i preporučenih epidemioloških mera zaštite od širenja zarazne bolesti kovid-19.

Cela nedelja od 12-18. oktobra biće posvećena promociji prokupca u trgovinskim i ugostiteljskim objektima širom Srbije – barovima, restoranima i vinotekama.

Goste restorana i barova će čekati specijalni meniji, večere i promocije na temu prokupca. U vinotekama će se prokupac prodavati
po akcijskim cenama, a biće održavane i degustacije i promocije.

Organizatori manifestacije su Vinska kultura, vinski magazin Vino & Fino i portal Vinopedia.rs, ove godine uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari