U neodoljivo prijatnoj atmosferi amfiteatra na obali Dunava, u zavičajnom mestu slavnog violiniste i kompozitora Velikom Gradištu, osamnaesti rođendan tradicionalnog Festivala narodne muzike Carevčevi dani obeležen je nizom izvanrednih kulturnih manifestacija a svečanost u čast Vlastimira Pavlovića Carevca, rodonačelnika srpske narodne nuzike, pamtiće se po punoletstvu koje je Festival doživeo ovog leta i Svetislavu Ristiću, takmičaru na violini, koji je odlukom žirija proglašen za najboljeg čime je zaslužio statuetu slavnog Carevca.


Organizatori ovogodišnjeg festivala bili su opština Veliko Gradište, Kulturni centar i Mesna zajednica sela Carevac u kome je rođen virtuoz. U okviru trodnevne manifestacije, pored tradicionalnog takmičenja violinista, održani su i brojni prateći programi, među kojima i izložba velikogradištanskih slikara, koju je u sredu, 11. jula otvorio mr Dragan Bogičić. – Sedam godina za redom se u okviru Carevčevih dana, u Velikom Gradištu na obali Dunava i ušću reke Pek u Dunav, održava letnja likovna izložba. Ovo je godina krize. Prinuđeni smo da svojim primerom pokažemo da se i sa minimalnim sredstvima, ali visokim kreativnim potencijalom, može izvući maksimum, rekao je na otvaranju izložbe mr Bogičić.

U svečanoj sali Opštine potom je održan koncert učenika Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Velikog Gradišta i Požarevca pod nazivom „Mokranjac Carevcu“. Po završetku koncerta uručene su diplome za učestvovanje na Festivalu: Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ i Nadeždi Prokić, profesorki odeljenja muzičke škole u Velikom Gradištu.

Svečano otvaranje odigralo se iste većeri na letnjoj sceni, na samoj obali Dunava i u gradskom parku gde je, kraj spomenika Carevcu, Stefan Bibić solista ansambla pesma i igra „Vlastimir Pavlović Carevac“ iz Velikog Gradišta podigao festivalsku zastavu. Pred velikim brojem posetilaca i gostiju Festival je otvorio predsednik opštine Dragan Milić. – Već 18 godina sa ovog mesta čuje se zvuci srpske narodne muzike, zvuci violine i srpske pesme i sečamo se našeg velikana Vlastimira Pavlovića Carevca. Ova godina je posebna jer Festival proslavlja svoje punoletstvo. Tim povodom pripremili smo i objavili monografiju posvećenu našem velikanu narodne muzike Vlastimiru Pavloviću Carevcu, napomenuo je predsednik opštine Dragan Milić. Festival se drugog dana, na veliki srpski praznik Petrovdan, održavao u rodnom selu Vlastimira Pavlovića Carevca. U znak zahvalnosti što je muzikom proslavio svoj zavičaj, meštani su Carevcu na mestu njegove rodne kuće postavili spomen ploču. Spomen obeležje su otkrili predsednik Saveta mesne zajednice „Carevac“ Nenad Ačimović i predsednik opštine Dragan Milić. U okviru svečanosti položeno je cveće na spomenik Carevcu koji je podignut pre deset godina u parkiću njegovog rodnog mesta. Obračajući se meštanima, prvi čovek opštine Veliko Gradište, Dragan Milić rekao je da je podizanjem spomen ploče u Carevcu na neki način ispunjeno sve ono što je prve godine „Carevčevih dana“ obećano. Milić je izrazio posebno zadovoljstvo što je sve to postignuto u godinama kada Festival obeležava 18 leta. – Velika je stvar što ovaj festival zajedno organizuju selo Carevac i grad Veliko Gradiste, dva mesta koja je, pored Beogrda, naš Vlasta najviše voleo. Moja je želja da Festival nadograđujemo i da još dugo slušamo i uživamo u prelepoj Carevčevoj muzici, poručio je Carevčanima predsednik Milić. U nastavku svečanosti održan je kulturno – umetnički program u kome su nastupili članovi folklornih ansambala sa imenom „Vlastimira Pavlovića Carevca“, iz Carevca i Velikog Gradišta. Treći i poslednji dan Festivala otpočeo je okruglim stolom na temu „Carevac – svetionik srpske narodne muzike“, na kome je predstavljena monografija izdata povodom osmanaest godina trajanja festivala i opisan rad i život Carevca.

Centralna manifestacija festivala bilo je takmičenje violinista koji su zajedno nastupili sa orkestrom RTS. Ove godine za statuetu Carevca borilo se dvanaest takmičara koji su izvodili po jednu pesmu i kolo. Njih je ocenjivao stručni žiri u sastavu: Branko Belobrk, mr Mirjana Drobac i Zoran Bahucki. Novina je ovog puta bila ta što su postavljeni mikrofoni za merene jačine aplauza publike i takmičara čiji je nastup izmamio najjači aplauz dobio je nagradu publike. To je pošlo za rukom Vojislavu Živiću, koji je sa 14 godina bio i najmlađi učesnik. Po oceni žirija pobednik ovogodišnjeg Festivala je Svetislav Ristić. Njemu je pripala statueta Vlastimira Pavlovića Carevca, kao najbolji stekao je pravo da snima sa orkestrom RTS-a, a poklonjena mu je i majstorska violina, ručni rad Jana Nemečka iz Kovačice. Nagrade je lauretu uručio Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari