Puštanje u prodaju američke video igrice čiji je cilj virtuelno ubistvo bivšeg predsednika Kube Fidela Kastra izazvalo je žestoku reakciju Vlade u Havani. Igrica „Dužnost zove: Crna Ops“, pojavila se na prodajnim mestima i u Velikoj Britaniji, izvestio je Gardijan.

Cilj igrača u ulozi specijalnog agenta jeste da, dok putuje na relaciji Kuba – Vijetnam – Rusija, spase Sjedinjene Države od komunističke zavere. Vreme „radnje“ je, naravno, hladni rat. Sajt pod kontrolom kubanske vlade objavio je tekst prema kojem „ono što Vlada SAD nije uspela da sprovede tokom pedeset godina sada nastoji da učini virtuelno“. Igrica glorifikuje stvarne američke planove čiji je cilj bio ubistvo Kastra, komentar je teksta, u kojem je navedeno da je Vašington bivšeg kubanskog lidera pokušao da liši života 638 puta.

Fabijan Eskalante, bivši šef kubanske obaveštajne službe, 2006. je javnosti predstavio neke od zavera čiji je cilj bio ubistvo Kastra, počev od eksploziva sakrivenog u cigari do kabanice kontaminirane otrovnim pečurkama od kojih je bivši kubanski vođa trebalo da „zaradi“ kožnu bolest, piše Gardijan. Možda najfantastičnija zavera bilo je navodno ugrađivanje dinamita u školjke mekušaca u Karipskom moru. Eksplozivom napunjene i potom drečavo ofarbane školjke trebalo je da privuku pažnju Kastra dok roni.

U delu sporne igrice učesnik koji se bori za „američku stvar“ ubija neprijateljske borce pokušavajući da dopre do Kastra. „Igrica je dvostruko perverzna. S jedne strane, diže u nebesa kriminalne pokušaje Vlade SAD da izvrši atentat na lidera Kube, a sa druge podstiče sociopatiju američke dece i adolescenata“, zaključak je teksta objavljenog na kubanskom sajtu. Igrica se u Velikoj Britaniji prodaje po ceni od 50 funti, a u Gardijanu je dobila najvišu ocenu.

„Talibani“ zabranjeni

„Crna Ops“ nije prva američka ratna igrica koja je ove godine izazvala kontroverze. SAD su u oktobru zabranile igricu „Orden časti“, pošto su potencijalni igrači u njoj mogli da izaberu ulogu talibana koji se u Avganistanu bore protiv NATO i Amerikanaca. Igrica se pojavila na tržištu tek pošto je firma Elektronik Arts virtuelne talibane preimenovala u „protivničke snage“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari