Virus Zapadnog Nila u Srbiji odneo 34 života 1Foto: Wikipedia

Od početka 2018. godine Evropska unija prijavila je 1.402 slučaja zaraženih virusom Zapadnog Nila, a u Srbiji je od ove bolesti umrlo 34 osobe.

Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti najviše je prijavljenih u Italiji, njih 536, zatim u Grčkoj 294 i u Rumuniji gde je prijavljeno 268 zaraženih osoba.

Slede ih Mađarska, gde je evidentirano 203 obolela, zatim Hrvatska sa 45 zaraženih i Francuska sa 22 obolele osobe.

Na drugoj strani skale, države sa najmanje zaraženih virusom Zapadnog Nila su Češka sa dvoje obolelih, Slovenija sa jednim više i Bugarska sa 11 zaraženih osoba. Srbija je prijavila 369 zaraženih u 2018. godini, što je čini prvom po učestalosti zaraženih u Evropi van Evropske unije. Nakon naše zemlje, druga na skali je Izrael sa 110 zaraženih i Kosovo sa tri obolele osobe.

Od početka 2018. godine do danas zabeleženo 154 smrtnih slučajeva zbog infekcije virusom Zapadnog Nila. Najviše ih je umrlo u Italiji, njih 43, zatim u Rumuniji gde je preminulo 38 osoba. Treća po smrtnosti je Grčke gde je umrlo 35, a četvrta Srbija gde je preminula osoba manje. Za razliku od njih Bugarska, Češka, Mađarska i Kosovo zabeležile jednu smrt nastalu usled posledica zaraze virusom Zapadnog Nila, podaci su Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

U periodu od 5. do 11. oktobra, odnosno protekle sedmice, države Evropske unije su prijavile 85 infekcija virusa Zapadnog Nila. Najviše prijavljenih u tom periodu je u Italiji, čak 41 evidentirana osoba, zatim u Rumuniji njih 12. U Grčkoj je zabeležena jedna osoba manje, dok je u Francuskoj i Mađarskoj zaraženo po šestoro osoba, Bugarska je prijavila pet obolelih, Austrija tri, a Češka jednu osobu zaraženu od virusa Zapadnog Nila.

Od zemalja suseda Evropske unije dve zemlje koje su jedine prijavile nove zaražene su Srbija, gde je zaraženo novih 19 osoba i Izrael sa 29 novoobolelih.

Ove nedelje umrlo je 12 osoba, a od njih dva smrtna slučaja zabeležena su u našoj zemlji, saopštio je Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Najviše je protekle nedelje od virusa Zapadnog Nila umrlo u Italiji, njih sedmoro. Ostale zemlje Evropske unije koje su zabeležile smrtne slučajeve su Rumunija, sa dva smrtna slučaja i Grčka gde je od ovog virusa preminula jedna osoba.
Pored komaraca, Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti procenio je da se virus Zapadnog Nila može preneti na čoveka sa ptica, miševa i konja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari