Virusolog Banko: Ne treba insistirati na trećoj dozi vakcine protiv kovida-19 1Foto: Printscreen/RTS

Virusolog Ana Banko izjavila je danas da ne treba insistirati na trećoj dozi vakcine protiv kovida-19 kod svih građana, ali da postoji nekoliko pokazatelja zašto bi ta doza bila korisna.

„Ne treba insistirati na trećoj dozi kod svih, i ne očekujemo da će svi biti kandidati za tu treću dozu, ali pažljivom strategijom i definisanjem ključnih grupa će se s vremenom polako stvarati kandidati“, objasnila je docentkinja na Institutu za mikrobiologiju i imunologiju“, rekla je Banko za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Kako je navela, pokazano je da reakcija na vakcinu, odnosno stvaranje antitela koje može da se izmeri, opada ili se nedovoljno stvara u populaciji ljudi preko 80 godina, i to kod onih koji su primili RNK vakcinu.

„Pokazano je da kod inaktivisanih vakcina, npr. kod onih iz Kine, Sinofarm i Sinovak, nakon šest meseci titar antitela pada ispod graničnih vrednosti koje su oni arbitrarno odredili, pa to indirektno ukazuje da će treća doza biti neophodna“, rekla je Banko.

Ona je dodala da je poslednja studija Fajzera pokazala je da se treća doza pokazala kao efikasnija, da samo 40 odsto pacijenata stvara antitela posle druge doze, a posle treće, primljene 60 dana nakon treće doze, čak 70 odsto.

Govoreći o trećoj dozi vektorskih vakcina kao što su Astra-Zeneka i Sputnjik V, Banko je kazala da se pokazalo da treća doza diže ćelijski odgovor.

Ona je rekla da građani koji su preležali korona virus a zatim se vakcinisali, posle vakcine imaju duže trajanje imuniteta, što znači da je vakcina za njih bila „buster“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.