epsfoto Miroslav Dragojević

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu saopštilo je večeras da su predmeti po kojima se postupa – predmeti javnog tužilaštva, a ne pojedinih zamenika koji su „samo ‘obrađivači predmeta'“, nakon tvrdnji zamenice tužioca VJT Bojane Savović da joj je oduzet slučaj istrage malverzacija u javnom preduzeću „Elektroprivreda Srbije“ (EPS).

„Nejasno je zbog čega zamenik javnog tužioca Bojana Savović, kojoj su ove činjenice dobro poznate, uporno tvrdi da je to ‘njen predmet’, kojeg je čak želela da se oslobodi u martu prošle godine“, navodi se u saopštenju VJT koje je preneo N1.

Tužilaštvo je navelo i da je viši javni tužilac Nenad Stefanović, na sastanku sa Savović u petak 24. februara, upitao i zašto je u svom nacrtu naredbe o sprovođenju istrage utvrdila pribavljenu korist za šest osumnjičenih od oko 433.000 evra, a ne da je „EPS-u“ pričinjena šteta od oko 7,5 miliona dolara, na šta je Savović, kako navode, odgovorila da smatra da je to stvar tumačenja dokaza.

Govoreći o tome što je Savović premeštena u drugo odeljenje, VJT ocenjuje da se u javnosti „izmena godišnjeg rasporeda poslova sa ciljem unapređenja efikasnosti rada iskorišćava u političke svrhe i za lične interese“.

Prema navodima VJT, u drugom planu je ostala uspešna realizacija velikog i važnog predmeta „EPS“, u kojem je uhapšeno šest osumnjičenih protiv kojih je pokrenuta istraga.

Zamenik javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu (VJT) u Beogradu Bojana Savović izjavila je ranije danas da je dolaskom tužioca Nenada Stefanovića na čelo tog tužilaštva pojačana kontrola nad radom tužilaca i smanjena njihova samostalnost, kao i da je od početka godine u druga odeljenja izmestio sedam iskusnih tužilaca, uključujući i nju.

Savović, koja tvrdi da joj je, nakon hapšenja šest osoba zbog sumnje da su oštetili javno preduzeće Elektroprivreda Srbije za 7,5 miliona dolara, taj predmet oduzet, rekla je za portal KRIK da su tužioci od Stefanovića i njegove prve zamenice Brankice Marić morali da traže saglasnost za gotovo sve što su radili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari