Višegradska grupa obeležila 30. godišnjicu 1Foto:Beta/AP

Mađarski premijer Viktor Orban poručio je danas da je uloga država Srednje Evropeda pomognu u zaštiti Evropske unije od „spoljnih napada“, ali i od „unutrašnjih tendencija ta izgradnju imperije“, i da sačuvaju svoju nezavisnost.

On je to za poljske i mađarske medije izjavio danas, kada su Poljska, Mađarska, Slovačka i Češka proslavile 30 godina postojanja Višegradske grupe (V4), njihovog neformalnog tela za regionalnu političku i privrednu saradnju.
U dvorcu Vavel u Krakovu svečanom skupu čiji je domaćin bio poljski premijer Mateuš Moravjecki, prisustvovali su Orban, češki premijer Andrej Babiš, slovački Igor Matović i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.Države V4 „svoj deo odgovornosti za budućnost Evrope zasnivaju“ na „hrišćanskim vrednostima“, napisao je Orban u tekstu za poljski portal Interia.pl i mađarski dnevnik Madjar Nemzet.

On je rekao da je uloga grupe da „brani (Evropu) od spoljnih napada i od unutrašnjih tendencija da se izgradi imperija, i sačuva nezavisnost naših država“.

Mađarska i Poljska važe za neposlušne članice EU i često ih kritikuju zbog političkog mešanja u pravosudje i slobodu medija.

Tokom svečanog sastanka, lideri će uz proslavu potpisati deklaraciju o saradnji u „sajber-sektoru“.

V4 je osnovana u februaru 1991. godine kada su tadašnji predsednici Poljske Leh Valensa, Čehoslovačke Vaclav Havel i Madjarske Jozef Antal potpisali u Višegradu, u Madjarskoj, izjavu o saradnji. Te četiri države su primljene u EU 2004. godine.

V4 ima rotirajuće predsedavanje od po 12 meseci. Poljska predsedava do 1. jula, kada će tu dužnost preuzeti Mađarska.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.