Advokati ne odustaju od obustave rada 1Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/EV

Iako je skupština Advokatske komore Srbije nedavno odbacila predlog da se obustavi rad do ukidanja stava Vrhovnog kasacionog suda, grupa advokata okupljena oko protesta „Ni korak nazad“ ne odustaje od ovog radikalnog vida borbe.

Kako je na konferenciji za medije istakao član protestnog odbora advokat Nikola Živulović, cilj ove grupe advokata je da obustavu iniciraju preko regionalne beogradske komore.

– Mi nastavljamo da se borimo i da odolevamo pritiscima. Pokušaćemo da izdejstvujemo obustavu rada na drugačiji način, preko naše beogradske komore. Sad jurimo da zakažemo vanrednu sednicu skupštine AKB-a gde ćemo pokušati da izdejstvujemo totalnu obustavu rada na nivou Beograda. Onda će verovatno i druge regionalne komore da prate primer Beograda, naveo je Živulović.

Advokatska komora Beograda je specifična u odnosu na druge regionalne komore po tome što njenu skupštinu ne čine izabrani delegati, već svi advokati upisani u imenik.

Kako za Danas pojašnjava Momčilo Bulatović, predsednik Advokatske komore Beograda, statut predviđa da predsednik komore mora da zakaže sednicu ukoliko takav zahtev potpiše deset odsto advokata.

– Taj broj iznosi 535 advokata. Ja nemam nikakvu nameru da pravim bilo kakve opstrukcije i ukoliko dobijem zahtev sa tim brojem potpisa sazvaću vanrednu sednicu skupštine. Onda će skupština odlučiti koje mere će preduzeti, kaže Bulatović. On napominje da kvorum iznosi 350 advokata, a da se odluke na sednici skupštine donose prostom većinom.

Imajući u vidu te odredbe statuta, moguće je da manje od dve stotine advokata odluči o obustavi u ime više od pet hiljada advokata. To je, prema mišljenju Vladimira Beljanskog, predsednika Advokatske komore Vojvodine, velika mana statuta beogradske komore.

– To deluje kao demokratsko rešenje, ali u praksi se može desiti da ubedljiva manjina donosi odluke u ime većine, kaže Beljanski.

Odluka da se do obustave ide preko skupštine beogradske komore, usledila je nakon što je skupština Advokatske komore Srbije odbacila predlog da se ide u obustavu rada. Kako navodi Beljanski, to nikako ne znači da delegati skupštine AKS-a smatraju da je dopuna stava Vrhovnog kasacionog suda dobra.

– Prema mom sudu, to što se desilo na sednici skupštine AKS-a je dokaz da institucije komore funkcionišu. Konferencija advokata je iznela predlog da se ide u obustavu rada, a delegati skupštine su, misleći svojom glavom, taj predlog odbacili. To ne znači da oni ne misle da je dopuna stava VKS-a loša po pravnu sigurnost, već samo da nisu za obustavu rada. Uveren sam da bi delegati izglasali neki drugi način protesta, da sednica nije prekinuta od strane nezadovoljnih advokata, kaže Beljanski, dodajući da je sednica Upravnog odbora AKS-a zakazana za subotu i da bi tu trebalo da se odluči o daljim koracima.

Uzrok i posledica

Advokati su se, podsetimo, pobunili nakon što je Vrhovni kasacioni sud doneo dopunu pravnog stava o pitanju koje se direktno odnosi na bankarske sporove pokrenute zbog nezakonite naplate troškova obrade kredita. Prema tvrdnjama advokata, stav je donet na insistiranje bankarskog lobija kako bi primorao sud da odlučuje u njihovu korist. Vrlo brzo su se iskristalisale dve grupe advokata. Jedna grupa je povlačenje stava tražila na protestima, tokom kojih je pokušan upad u zgradu suda, ali i blokada pojedinih saobraćajnica. Druga grupa, čiji stav zastupaju organi komore, insistira da do promene stava treba doći pregovorima.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari