Advokati za vikend biraju metod borbe protiv Vrhovnog suda 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Višemesečno nezadovoljstvo advokata povodom stava Vrhovnog kasacionog suda o naknadama za obradu bankarskih kredita, predstojećeg vikenda trebalo bi da bude formalizovano u konkretne korake.

Kako će ti koraci izgledati još uvek nije izvesno, ali ono što se zna to je da će u subotu 6. novembra u Kombank dvorani u Beogradu biti održana konferencija na kojoj se očekuje dolazak više hiljada advokata. Istog dana, održaće se i sednica skupštine Advokatske komore Srbije na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Kako za Danas objašnjava članica Upravnog odbora Advokatske komore Beograda Sarah El Sarag, na konferenciji će biti izneti predlozi o daljim koracima vezanim za stav VKS-a, a na skupštini će o njima biti odlučeno.

Ipak, kako ističe, u praksi se nikada nije desilo da skupština odluči drugačije od konferencije.

– U sklopu konferencije glasaće se o našem predlogu da se obustavi rad sve do povlačenja stava Vrhovnog kasacionog suda. Nikada do sada skupština nije postupala mimo odluka većine, ističe El Sarag.

Jasmina Milutinović, predsednica Advokatske komore Srbije, priznaje da je to tačno, ali i dodaje da se advokati nikada nisu našli u sličnoj poziciji.

– Advokati na konferenciji glasaju za preporuke, ali konferencija nije organ komore. To je samo najširi forum za iznošenje mišljenja i konferencija daje preporuke. Odluka da li će se po tim preporukama postupati ili ne je na delegatima skupštine Advokatske komore Srbije, ističe Milutinović.

Kako će advokati glasati na konferenciji i šta će nakon toga odlučiti skupština još uvek niko pouzdano ne može da kaže. U advokaturi su se prethodnih meseci iskristalisala dva osnovna pravca delovanja. Prvi, okupljen oko protesta “Ni korak nazad”, insistira da nikakvih pregovora ne može da bude i da je neophodno obustaviti rad i paralisati pravosuđe do ukidanja stava suda o troškovima obrade kredita. Drugi stav, koji zastupa većina članova organa komore je pragmatičan i previđa da se razgovorom dođe do prihvatljivog rešenja. Obe frakcije tvrde da imaju podršku većine kolega.

Upravo zbog činjenice da smatraju su delegati skupštine AKS-a skloniji pragmatičnom pristupu, članovi Upravnog odbora Advokatske komore Beograda okupljenih oko protesta “Ni korak nazad” su pozvali advokate da se u što većem broju pojave na konferenciji u subotu. U saopštenju koje je potpisala i Sarag El Sarag se ističe da se očekuje od skupštine da usvoji preporuku konferencije, “bez interesnog lobiranja i privatnih kalkulacija delegata“. U saopštenju se takođe traži od predsednice Milutinović da prestane sa opstrukcijama konferencije. Na pitanje na koji način Jasmina Milutinović opstruiše konferenciju, El Sarag odgovara da se to čini zakazivanjem sednice skupštine u drugoj sali, iako se održava istog dana kada i konferencija.

Milutović se, s druge strane, pita – “kako mogu da opstriuišem konferenciju koju sam ja sazvala”. Ona napominje da je sednica skupštine organizovana na Pravnom fakultetu kako se ne bi od sednice “pravio cirkus” i kako bi delegati na miru mogli da učestvuju u radu skupštine.

– Članovi konferencije nisu i delegati skupštine. Oni na skupštini ne bi imali ni pravo da diskutuju, ni da glasaju. Ukoliko neko želi da prati rad sednice skupštine AKS-a dobrodošao je na Pravnom fakultetu u skladu sa prostornim ograničenjima, kaže Milutinović dodajući da odluku o mestu održavanja nije donela samostalno, već da je to odluka za koju je Upravni odbor Advokatske komore Srbije glasao jednoglasno.

Stav Vrhovnog kasacionog suda o troškovima obrade kredita donet je krajem septembra ove godine. Taj stav bi, prema rečima advokata, imao direktan uticaj na ishod sporova koje su građani pokretali protiv banaka zbog naplaćivanja, kako oni tvrde, nezakonitih troškova obrade kredita. Tačan broj ovih sporova pred sudovima nije poznat, ali se u javnosti spominje broj od više stotina hiljada. Deo advokata organizovao je protestna okupljanja pod nazivom “Ni korak nazad” tražeći bezuslovno povlačenje stava. Rukovodstvo advokatske komore takođe je smatralo da stav nije dobar, ali nije podržavalo ni proteste advokata. Kao vid upozorenja, komora je sredinom oktobra organizovala dvodnevnu obustavu rada.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari