Definicija silovanja u zakonu bez naučne potpore

Srbija još uvek ne usaglašava odredbu o seksualnom nasilju sa međunarodnim standardima

Ostavite komentar


  1. Ako je žrtva maloletna sud će i po sadasnjim propisima doneti odluku da postoji silovanje. Znači, ovo je kucanje na otvorena vrata jer u posebnim okolnostima (npr. nadredjeni je učinilac) moguće je silovanje bez pristanka. Ako zaživi ovo što autorka predlaže za svaki odnos muškarci će tražiti pisani pristanak, jer lažno prijavljivanje je već sada problem. U Beogradu je 80% lažnih prijava silovanja.

  2. Ovde meni ništa nije jasno. Šta znači „pristanak“? Kako će se na eventualnom suđenju dokazivati da je ili nije bilo „pristanka“? Da li ću devojci morati prvo da „poturi“ parče papira da potpiše „pristanak“ pa tek onda da vodimo ljubav? Ili da audio-vizuelno snimim kako „pristaje“? Hajde umesto što „mlatite praznu slamu“, objasnite nam kako bi to izgledalo.

  3. „…se zasniva na upotrebi sile, a ne na nedostatku pristanka,..“ Ovo jednostavno nije tacno. Upotreba sile jeste nedostatak pristanka. Imamo ovde medjutim pokusaj spinovanja tj da se pod naziv ‘silovanje’ uvuce pojam koji tu ne pripada. Kad bi se to desilo zene manje vise iz svih propalih brakova mogle bi da traze status zrtve „silovanja“(a bila je np. samo neodlucnost). Za misljenje tako rodjenih niko ne misli. Same zene kazu da im se materinski instikt javlja negde posle a nikako pre zaceca. To znaci da bi sporedni efekt ovog semantickog spinovanja bila eksplozija ‘bele kuge’ koja bi nezaustavljivo vodila ka gasenju ljudske rase. Inace ovi tamo odakle se pomodarski uvozi ova „naprednost“ imaju uzrecicu „monkey see monkey do“…

Ostavite komentar


Vladavina prava

Počelo suđenje po tužbi protiv Šapićeve fondacije 8

Počelo suđenje po tužbi protiv Šapićeve fondacije

Pred Trećim osnovnim sudom u Beogradu održano je ročište po tužbi Udruženja roditelja dece sa autizmom, „Svoj svet “ iz Novog Sada protiv Fondacije „Budi human – Aleksandar Šapić“ zbog toga što je jednostrano, bez ikakvog obrazloženja i obaveštenja, prekinulo sve humanitarne akcije čiji su korisnici bili udruženja građana i ustanove.

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.